Актьорът Сиймор Касъл, снимал се във филми на Джон Касавитис и Уес Андерсън, почина на 84-годишна възраст.

Дъщеря му Дилин Касъл Мърфи каза, че баща й починал обграден от семейството си вследствие на усложнения от болестта на Алцхаймер.

С характерния си глас той винаги впечатляваше, независимо колко голяма е поверената му роля. Той партнира на Джина Роуландс във филма "Мини и Московиц" на Джон Касавитис и е в образа на лекаря на персонажа на Джийн Хекман в "Кланът Тененбаум" на Уес Андерсън.

Сиймор Касъл е роден в Детройт и като дете често пътува с майка си, която е актриса в бурлески. По-късно се установява в Ню Йорк, където лансира актьорската си кариера, продължила 60 години и свързана с участието му в над 100 филма. Там среща Джон Касавитис. Това слага началото на дългогодишното им приятелство, пишат от БТА. През 1959 г. заминава за Лос Анджелис, където живее в къщата за гости на Касавитис и Роуландс.

Сиймор Касъл дебютира като актьор във филма "Сенки" (1958) на Касавитис. Снимал се е също във филмите му "Лица", "Убийството на китайския букмейкър", "Любовни потоци". Работата му с Касавитис привлича вниманието на други режисьори и Касъл участва в "Конвой" на Сам Пекинпа и "Последният магнат" на Елия Казан. Снимал се е също в лентите "Дик Трейси", "Белият зъб", "Неприлично предложение", "Меден месец във Вегас". Известен е също с това, че измисля псевдонима Слаш на китариста на "Гънс ен роузис" Сол Хъдсън, който като дете бил приятел с неговия син.

По-късно се снима във филми на Уес Андерсън, сред които "Колежът Ръшмор" и "Морски живот със Стив Зису". Андерсън заяви през 2009 г., че Касъл е сред любимите му актьори и че първо го срещнал като негов фен.

"За мен е сбъдната мечта да стана актьор", довери Касъл пред "Лос Анджелис таймс" същата година.