Лиза Лоринг, актрисата, която изигра Уензди Адамс в първата екранизация на илюстрациите на Чарлз Адамс, публикувани за първи път в сп. "The New Yorker" през 1938 г., почина на 64-годишна възраст от инсулт. Звездата е издъхнала събота вечерта в болница, заобиколена от семейството си, каза дъщеря ѝ пред сп. "Variety".

"Отиде си мирно, в компанията на двете си момичета, които я държаха за ръце", сподели тя, разкривайки, че със сестра ѝ са били неотлъчно до майка си в нейните последни мигове.

Личната приятелка на Лоринг, авторката Лори Джейкъбсън, написа във Facebook, че звездата е "претърпяла масивен инсулт, причинен от тютюнопушене и високо кръвно налягане" и е била на животоподдържащи апарати в продължение на три дни, преди семейството ѝ да вземе трудното и тежко решение да ги спрат през уикенда.

Нейната близка отдаде почит на "наследството на Лоринг в света на развлеченията", както се изрази, пишейки: "Тя завинаги ще остане Уензди Адамс - неизменна част от гоблена на попкултурата и нашите сърца".

Лоринг вдъхва живот на култовата героиня от 1964 г. до 1966 г. в първата адаптация по рисунките, създадени от художника, прераснали впоследствие в комикс, а по-късно превърнали се в анимационен сериал. Тя поема ролята, когато е само на пет години. Нейното превъплъщение в образа на малкото момиче с плитки остави траен отпечатък в телевизионната история, оказвайки силно влияние върху начина, по който нейният екранен персонаж бива пресъздаден по-късно в други продукции.

Неотдавна Netflix направи поредица, съсредоточаваща се върху приключенията на обичаната героиня в академия "Nevermore". Танцът, който влязлата в кожата ѝ Джена Ортега изпълнява в един от епизодите на шоуто, се превърна в истинска онлайн сензация. В свои интервюта, дадени след премиерата на заглавието в стрийминг платформата, младата надежда на Холивуд сподели, че движенията в него са вдъхновени именно от тези, на Лоринг в нейното изпълнение, като ѝ благодари за инспирацията.

Лоринг е родена като Лиза Ан Десинсес на Маршаловите острови през 1958 г., като по-късно семейството ѝ се мести в Хавай, а след това заминава за Лос Анджелис заедно с майка си, когато двамата с баща ѝ се развеждат. От тригодишна възраст се изявява като модел, а не много след това получава първата си роля по телевизията в медицинската драма "Д-р Килдаре".

Големият пробив в индустрията е образа на Уензди Адамс, който ѝ носи редица предложения за други проекти. Така тя се снима в

След като влиза в образа на Уензди Адамс, тя получава роли в ситкома "Пруитите от Саутхемптън" и шпионската драма "Момичето от U.N.C.L.E", преди да бъде избрана за постоянна роля в сериала "Както светът се върти", в който играе общо три години.

Снимка: Getty Images

Официално казва "Да" на Фарел Фумберг, който е детската ѝ любов, през 1973 г., когато е едва на петнадесет години. Дванадесет месеца по-късно, след като ражда първата си дъщеря, тя се разделя в нейния баща. Вторият път, когато се изправя пред олтара, до нея стои Дъг Стивънсън. Двамата разменят своите клетви през 1981 г., но и този ѝ брак не изкарва дълго.

Междувременно кариерата на Лиза продължава с пълна сила, като тя се появява в редица слашър продукции, излезли в края на 80-те, включително "Blood Frenzy", "Iced" и "Savage Harbor".

През същия период работи като гримьор на снимачната площадка на филма за възрастни "Traci's Big Trick", където всъщност се запознава с третия си съпруг - актьора Джери Бътлър.

Съюзът ѝ с него създава голям медиен интерес и двойката има няколко публични спора относно недоволството на Лоринг от продължаващото участие на мъжа ѝ във филмовата индустрия за възрастни. В крайна сметка те се развеждат през 1992 г.

Лоринг има две наследници - Мариан и Ванеса, както и двама внуци, носещи имената Емилиана и Чарлз.

Лиза с колегата си от сериала "Семейство Адамс" Феликс Сила, изпълнил ролята на Братовчеда То

Снимка: Getty Images