На 75 години почина прочутият холандски актьор Рютгер Хауер, спечелил си световна слава с филма от 1982 г. "Блейд Рънър", предадоха световните агенции.

Вижте снимки на актьора >>

"Той беше смятан за един от най-великите актьори на Холандия", се казва в съобщението по повод кончината му, публикувано от холандската новинарска агенция АНП. В него се уточнява, че актьорът е починал в петък (19 юли) в резултат на заболяване и е бил погребан на малка церемония в тесен кръг.

Роден през 1944 г. в Брукелен, Хауер за малко служи като военен лекар, преди да завърши подготовката си за актьор. Режисьорът Пол Верховен му дава роля във филма си "Нещо сладко" от 1973 г.

С участието си във филма "Блейд Рънър" на Ридли Скот Хауер става добре познат за филмовата индустрия в Холивуд и за европейското кино. "Стопаджията" от 1986 г. е друг ключов филм в кариерата му, а с ролята си в италианската драма "Легендата за светия пияч" той печели "Златен лъв" на филмовия фестивал във Венеция. През 90-те става много известен във Великобритания заради поредица реклами на бирата "Гинес".

Embed from Getty Images

Участва още в "Sin City: Град на греха" през 2005 г. и в "Батман в началото" като корпоративния злодей, който Брус Уейн открива.

Режисьорът Гийермо дел Торо казва за него, че е дълбок, магнетичен актьор, който носи истина, сила и красота на филмите, в които е участвал.