Номинацията на режисьора на "Бохемска рапсодия" Браян Сингър бе оттеглена от надпреварата за наградите BAFTA след обвиненията в сексуално насилие над малолетни момчета.

Филмът "остава номиниран", съобщават организаторите, но номинацията на Сингър е премахната.

Твърденията за посегателствата идват от статия в "Атлантик", която цитира четирима души, които досега не са говорили публично. 53-годишният Сингър отрече твърденията, като ги нарече "хомофобски".

Церемонията по раздаването на наградите BAFTA ще се проведе на 10 февруари, неделя, в лондонския Роял Албърт Хол.

Статията, която излезе в списание "Атлантик" в края на януари, е базирана върху 12-месечно разследване и описва историите на четири предполагаеми жертви на насилие, които твърдят, че били съблазнявани и задиряни от режисьора на "Бохемска рапсодия", докато били малолетни. Три от четирите предполагаеми жертви на насилие са пожелали анонимност.

Виктор Валдовинос уверява, че бил задирян от Сингър на снимачната площадка на излезлия по екраните през 1998 г. филм "Прилежен ученик", когато бил в 7-и клас.

В свое изявление, разгласено от адвоката му, Сингър отхвърли обвиненията и увери, че хомофобската по дух статия в "Атлантик" е опит да се извлече полза от успеха на "Бохемска рапсодия". Биографичната лента за Фреди Меркюри получи 5 номинации за награди "Оскар", включително за най-добър филм.

Сингър бе уволнен като режисьор на филма заради отсъствия от снимачната площадка. Той обаче остана режисьор в надписите на "Бохемска рапсодия", независимо че бе заменен от Декстър Флечър. Сингър остро разкритикува сп. "Атлантик" по повод въпросните истории, които сп. "Ескуайър" първоначално се готвело да публикува, но впоследствие отказало да го стори.