Майк Тайсън може да се смята за един от най-опасните, най-жестоките и най-суровите хора на ринга. Същото описание работи и за живота извън ринга.

Един от най-дълго управлявалите крале на тежката категория има редица трусове в живота си. Боксовата му кариера няколко пъти вдъхновение за филм, а броят на грешки в кариерата и извън нея, са достатъчни, за да се напише една библиотека.

Спортните успехи са известни за мнозина, достатъчно е да обърнете внимание на личната му картотека, за да разгледате броя победи и изиграни срещи. Отвъд боксьорът има една друга история, за която мнозина не си дават сметка.

Майк Тайсън е бивш световен шампион, но и жертва на една индустрия за милиони долари. По пътя си е борил не само опоненти, но и редица демони, както тези вътре в него, така и всички, които са се закачили по пътя към славата.

В този материал няма да говорим за отхапаното ухо - скандалът, който остана завинаги в историята на бокса - фокусираме се върху живота на шампиона.

Майк Тайсън е роден на 30 юни 1966 г. Никой не е подозирал за блестящата кариера, докато младежът е в гимназия. Той самият се описва като шишко с очила и обект на всички хулигани в училище. Улиците на Бронкс, Ню Йорк не са приказка и Тайсън е бил много тормозен.

В интервю пред ESPN дори споделя, че хулиганите в училище са причината да се насочи към този спорт. Зад суровите и тежки юмруци се крие момче, което никога повече не е искало да бъде жертва и някой да се подиграва с него.

Макар и шампионите да са известни с компанията си от красиви жени, Тайсън дълго време се въздържа от интимните контакти. Причината? Някой му казал, че това ще помогне за неговата боксова кариера. Пред изданието "The Sun", Тайсън признава, че се чувства като пълен идиот. В началото на своята кариера е вярвал на всичко, което го съветвали.

Снимка: Getty Images

Тайсън има странна връзка с животните. Като малък събира около 100 долара и започва да гледа гълъби на покрива на сградата, в която живее. В развитието на кариерата си успява да закупи и три тигъра, които държи като домашни любимци. Пред Джо Роугън признава, че идеята се родила, докато е бил в затвора, където лежи за изнасилване. Историята е, че боксьорът искал да размени някои от колите си за екзотични животни.

View this post on Instagram

A post shared by Culture in Pictures ©️ (@cultureinpictures)

Купувачът също се занимавал с колекциониране на коли и предложил да му даде расови коне, Тайсън се поинтересувал за други животни, следователно се ориентирал директно към тигрите. Удоволствието коства повече от 400 хиляди долара за закупуването, храненето и тренирането им. В хода на своята кариера, Тайсън запазва само един тигър - Кения. Въпросният прекарва близо 16 години с шампиона, докато не напада случаен минувач.

Има и още една легенда, която може да изненада мнозина. В пика на своята кариера, Тайсън поискал да се бие с горила. Единствената налична се намирала в зоо парка в Ню Йорк. Тайсън предложил на един от пазачите да влезе в клетката и да я напердаши, като дори бил готов да плати сумата от 10 хиляди долара. Пазачът бил малко по-разумен и отказал.

 

Тайсън има множество съпруги, а един от неговите гардове разказва, че точната бройка е 1300 жени. Шампионът записвал имената им на джобен компютър. Много от избраниците не са известни, но онези съпруги, които са имали честта да излязат пред светлините на прожекторите с Тайсън, често описват живота си като пълен ад. Робин Гивънс дори изневерява на Тайсън с Брад Пит. По време на интервю с Греъм Бейсинджър,Тайсън заявява, че е бил бесен. Нещо повече, Пит е бил особено изплашен, когато двамата се срещат.

Майк е известен със своите слабости с алкохола и наркотиците. Пред Telegraph споделя, че за първи път е опитал кокаин на 11 години и много често се е биел под влияние на наркотици. Тази история е описана в биографичната книга на боксьора.

По време на спортната си кариера, Тайсън е трениран от легендарния треньор Къс Д'Амато. Покрай него успява да се запознае с Мохамед Али. Али е моделът, към който Тайсън се стреми. Има една история, разказана от самия Тайсън в подкаст, където обещава, че ще върне славата обратно на Али, изправяйки се срещу Лари Холмс. Тайсън изпълнява обещанието си. Двамата остават приятели до последния ден на Мохамед Али.

Къс Д'Амато се превръща в баща за Майк Тайсън. Двамата успяват да покорят още един връх, но през всички следващи години, Тайсън ще разказва, че е изпитвал най-различни чувства. Страхувал се е от Къс, обичал го е и по някакъв начин винаги усеща неговата липса.

Мнозина признават, че треньорът на Тайсън е бил котвата, която го е държала, преди да полудее и да превърне живота си в нещо толкова страшно. Къс е и причината Дон Кинг да се появи по-късно и да изсмуче всички финансови и душевни ресурси от Тайсън. Дори и днес, когато попитат Тайсън какво би попитал Къс, отговорът е един и същ:

"Как се справих?"

Тайсън има и други трусове в живота си. През 2009 г. губи дъщеря си Екзодус. Детето е на 4 години и си играе на бягащата пътека в дома на Тайсън. Пътеката се активира и момичето се души на машината. Боксьорът никога не говори за този случай, макар и близките да разказват, че е бил в сериозен шок.

През по-голямата част от живота си, Тайсън признава, че се е борил с депресия, раздвоение на личността и други тежки диагнози. В един момент атлетът губи възможността да се доверява на хора, травмиран е и става още по-агресивен. Започва да раздава правосъдие навсякъде, стига до изнасилване и присъда.

Днешният Майк Тайсън е различен от това, което мнозина си спомнят на ринга. Добрата новина е, че може да говори и споделя точно това, което мисли. За него няма нужда да бъде повече шампион. Тайсън признава, че е плакал преди битки, защото не харесвал това, в което се превръща. Не харесва и миналото си, където е живеел друг човек. Всички тези елементи го отдалечават от истинската му същност.

Бившият боксьор разказва за лудата въртележка на живота, през която е преминал в интернет. Много често говори за прошка и се надява, че може да я получи. Зад желязната маска на боксьора стои много изплашен и страдал човек, който продължава да търси смисъл в живота. И точно тази мисия дава пореден живот.