Как се печели сърце само с една усмивка - това го умее чудесно Оуен Уилсън, чаровникът на Холивуд, който може и да бъде романтично влюбен мъж, и абсолютен небрежняк, дето да те просълзи от смях. Неговият крив и чудесен нос е запазена марка. Дженифър Анистън, с която си партнират в "Марли и аз", казва, че той е обезоръжаващ.

Той може да оправи настроението на всеки, и е супер талантлив актьор, защото да си комик не е шега работа, обаче никой от нас няма броня и в живота често можеш да се почувстваш сам, въпреки милионите почитатели в неговия случай - през 2007 г. прибягва до самоубийство. Казват, заради Кейт Хъдсън. Както знаем, всичко е любов.

Снимка: Getty Images

Оуен Уилсън обаче днес има повод да празнува, става на 55 години. Роден е в Далас, Тексас през 1968 г. Негови братя и колеги са Андрю и Люк. Баща им е работел като специалист в рекламата, а майка им е била фотограф. Като дете е спортувал бягане с препятствия. С братята му имат хубаво детство, разбират се добре и главно играят футбол. Изключват го от частната гимназия, в която учи заради шеги и номера, които погаждал на околните, и заради "очарователно, но дразнещо неподчинение". Затова той посещава военно училище в Ню Мексико, за което Андрю е чул от приятел от колежа. "Първият концерт, на който отидох, беше Rolling Stones, 1981 г., Tattoo You. В "Cotton Bowl", сподели преди време той пред "Esquire".

Докато е в Тексаския университет в Остин, се запознава с режисьора Уес Андерсън. Двамата се обединяват талант, за да заснемат филма "Bottle Rocket" през 1996 г., първият от няколко филма, по които ще работят заедно, който ще включва "Rushmore", "The Life Aquatic" и "The Royal Tenenbaums". Уилсън е участвал в редица комедии през годините и също така е дал гласа си на Маккуин Светкавицата, в "Колите".

Снимка: Getty Images

В допълнение към сътрудничеството си с Андерсън, Уилсън се появява в няколко високобюджетни филма с комедийния актьор (и добър приятел) Бен Стилър, включително "Запознай се с нашите" и двете му продължения, в "Zoolander" (2001) и "Старски и Хъч" (2004). ). Уилсън отбеляза един от най-големите си касови успехи с "Ловци на шаферки" от 2005 г., с участието на Винс Вон.

През 2006 година започва романса му с колежката му от "You, Me and Dupree" Кейт Хъдсън, но двойката се разделя година по-късно. Преди това Уилсън се е радвал на любовта на  Джесика Симпсън, Дженифър Анистън и Шерил Кроу. 

На 26 август 2007 г. Оуен прави опит за самоубийство. Спешна медицинска помощ идва в дома му  Санта Моника, Калифорния и го откарва в болница. От болницата Уилсън направи изявление, в което поиска да бъде оставен "насаме през този труден момент". По време на болничния си престой той беше посетен от семейството и приятели, включително Уес Андерсън и Уди Харелсън. Уилсън се прибра у дома по-малко от седмица по-късно.

Андрю, Люк и Оуен Уилсън

Снимка: Getty Images

Той не говори много за собствената си близка среща със смъртта, но споделя пред "Esquire" преди 2 г., че Андрю е останал в къщата му с него след това, събуждайки се с него всяка сутрин и пишейки малки графици за всеки ден, така че животът в началото да изглежда под контрол, докато свикне сам. 

Уилсън се завърна в светлината на прожекторите през октомври 2007 г., когато присъства на премиерата в Лос Анджелис на "The Darjeeling Limited" на Уес Андерсън, в който той участва.

Снимка: Getty Images

През 2008 г. участва в комедиите "Drillbit Taylor" и "Марли и аз". След това Уилсън спечели признание за ролята си в The Fantastic Mr. Fox" от 2009 г. и по-късно озвучи други анимационни герои в "Мармадюк" (2010), "Количките 2" (2011) и "Free Birds" (2013). Също така и в "Midnight in Paris" (2011) на Уди Алън и "Inherent Vice" (2014), адаптацията на Пол Томас Андерсън по романа на Томас Пинчън. През 2015 г. Уилсън се пробва в екшън трилър, наречен "No Escape", с участието на Пиърс Броснан и Лейк Бел. И до този момент се е разписал с 88 роли, като последните от тази година са "Локи", "Paint" и "Привидения в къщата". 

Снимка: Getty Images

Оуен става баща за първи път на 42 години, когато приятелката му Джейд Дуел ражда сина им Робърт Форд Уилсън на 14 януари 2011 г.

През 2013 стана ясно, че очаква дете от личната си треньорка Каролин Линдквист. Линдквист твърди, че двамата нямат връзка, а просто са близки приятели, които са решили да имат дете. След това тя подала молба за развод със съпруга й, с когото така и не били заедно вече. 

Синовете му живеят наблизо, а Оуен има график за самотен баща.

И братята му, и колегите казват, че е майстор в измислянето на игри и предизвикателства. Също така и че е много интелигентен, но често пъти прикрива това. 

По време на снимките на "Грандхотел Будапеща" в Германия, Оуен поканил Ейдриън Броуди на боулинг една вечер. Оуен го уверил, че никога не е играл боулинг. Броуди взел първите две игри и се почерпили с доста бири. След това Оуен обявил, че победителят от следващата игра ще покрие напитките. "И направо ме размаза", спомня си Броуди.

Снимка: Getty Images

Оуен сякаш винаги се стреми направи реалността да изглежда магическа. Или да направим магията на живота по-реална. 

И цитира ацтеките, които казват: "Ние идваме само да мечтаем, не е вярно, че идваме да живеем на тази земя".