Йоанна, дъщерята на Милена Ерменкова и Ованес Торосян, която тази година ще отпразнува първия си юбилей, е звезда, светеща със собствен чар и талант - тя е избрана за една от главните роли в сериала "Мен не ме мисли" по bTV, който тръгва на 24 февруари. Екранна майка й е Весела Бабинова, а Иван Юруков е в ролята на бившия й съпруг, съответно татко на Мария, героинята на Йоанна.

Така че съвсем официално Йоанна вече също е актриса, и то потомствена. Актьори са майка й, баща й, чичо й - Тигран Торосян, дядо й - Мкртич Торосян, Сукиас Торосян, брат на дядото, Андраник Торосян и Геворк Гарибян са прадядовци и оперни певци. Прабабата и прадядото също - Заруи Езикиян (заслужила артистка) и Вагаршак Езикиян, актьор. Бащата на Ованес и чичо му са създатели на първия частен театър в Ереван, след разпада на СССР и са се занимавали с политическа сатира. Театърът се е казвал "Таралеж" и е открит през 1990 година.

Само Мона, сестричката й още не се е присъединила към професията. Гордите родители Милена и Ованес разказаха за семейните лудории и талантите на дъщерите си пред Dir.bg

- Тъй като Йоанна, голямата ви дъщеря, е поводът да си говорим, да разкажем всичко любопино около нея. Каква беше първата ви среща?

Милена: Първото нещо, което си казах, когато видях Йоанна беше: Това е на- хубавото нещо на света!

- Какви бяха първите й думички?

Милена: Мама, после тата.

- Коя е първата й сценична изява и какво се случи?

Милена: "1001 нощи" - беше притеснена и недоволна от себе си.

- Как тя и Мона реагират на това, че родителите им са актьори?

Ованес: Гордеят се с нас (усмихва се)

- Два ли са основните ангажимента засега на Йоанна - "1001 нощ" и "Мен не ме мисли"?

Ованес: Да, засега.

- Каква е ролята й в "1001 нощ" и как беше да работи с татко си? Разкажете случки от репетиционния процес.

Ованес: Тя отдавна искаше да участва в постановка и тук видях опция за нея, тъй като имаше ситуация на трупа, която представя историите на Арабия, реших да я вкарам към трупата, за да може да излезе на сцена. Процесът беше вълшебен, тъй като тя репетираше наравно с останалите. Дори когато завъртяхме за първи път спектакъла, на края на бележките видях, че Йоанна е заспала в скута на колежката си. След това се наложи да я пренасям до леглото. Благодаря на групата от "1001 нощ", че приеха и се грижиха за Йочка.

- Защо реши са поставиш "1001" нощ?

Основната причина беше желанието на колегите да работят с мен. Те са талантливи и по особен начин имах нужда да творя и аз на свой ред да науча някой неща за театъра и мястото ми в професията.

Снимка: Личен архив

- Йоанна заявила ли е желание да става актриса?

Милена: Да, още малка!

- Вие усещате ли това да е нейното амплоа или просто се забавлява, а после ще се разбере?

Ованес: Мисля, че има доста хляб да изяде, но ако се захване, както показва поведението и напоследък, ще стане добра. Мисля, че има шанс защото генетично и е заложено. Пето поколение артист - смятам, че нещата не зависят от никого.

- Как се стигна до ролята в "Мен не ме мисли" и каква е тя?

Милена: Отиде на кастинг и го спечели. Ролята и е много забавна. Тя е Мария, дъщеря на героинята на Весела Бабинова.

Иван Юруков, Йоанна и Весела Бабинова

Снимка: bTV

- Харесват се и в живота, нали?

Милена: Тя познава Весела от бебе и по- късно когато се засякоха, си допаднаха. Харесват се взаимно. Весела е грижовна ужкимска майка на Йоанна.

- Йоанна какво споделя за снимачния процес?

Милена: Всичко и е интересно и всеки път отива с жар на снимки.

- С какви съвети я подготвихте?

Ованес: Единственото нещо, което я посъветвах е относно текста, в началото- да не прави измислени интонации, а да говори така, както би говорила наистина. Бързо прие бележката, след като й изиграх в двата варианта една нейна реплика. После я оставих в ръцете на режисьора. Глупаво е да се бъркам. Каквото, такова. Ако е зле, значи няма да стане актриса, ако нещата и се получават, то аз и майка и сме зад нея. Не сме амбициозни родители, на принципа на "оправяй се" го караме.

- Разкажете вашето семейство - как общувате, как се забавлявате?

Ованес: Държим се с тях като с приятели - повече отколкото като родители. Аз обичам да се лигавя с тях и да ги провокирам, след което се налага Милена като "каката" в семейството да вкара нещата в норми.

Снимка: Личен архив

- Разкажете и за Мона - тя какво хлапе е?

Милена: Мона е уникално дете. Има свои правила и мисля, че в бъдеще ще е хранител на родата (смее се)

- Двете на какво играят, тандем ли са? А понякога срещу вас?

Ованес: Като цяло се карат. Дори в момента, докато пиша, и отговарям на въпросите, се карат. Но съюзят ли се, с Милена сме безпомощни.

- На какво държите да ги научите?

Милена: На това да са човеци, а не надути кокошки. На всичко, което можем и знаем.

- Кой е лошото и кой доброто ченге?

Овнаес: Аз съм добрия, Милена - лошата. Но прекалят ли, рязко се обръщат нещата.

- Говорят ли арменски?

Ованес: Йоанна разбира, а Мона го учи в момента.

- Трудни времена са за много неща, за театъра, но вероятно още повече за независима трупа като "Театър Реплика", как се справяте в пандемията?

Милена: Благодарение на различни програми на министерството на културата и помощта на съмишленици.

Снимка: Личен архив

- Милена, как се роди твоят моноспектакъл "От-До" и кога ще се играе пак?

Роди се благодарение на една покана на Иво Димчев в неговото пространство. Спонтанно. Може би му е дошло времето. В момента съм концентрирана върху Плевенския репертоар. Имам там поверени тежки актьорски задачи, които изискват усилия.

- Как намирате вдъхновение в това сложно време?

Милена: Благодарение и единствено заради съмишлениците ни и прекрасната ни публика.

- Какво ново ще видим от вас в обозримото бъдеще?

Милена: Премиерното заглавие на театър Реплика -"7 реплики" с режисьор Гаро Ашикян и надяваме се да сме част от "Антигона" с режисьор Сашо Морфов и неговото завръщане на българска сцена с трупата на вълшебника Васил Василев.