Тържественият парад по случай рождения ден на британския крал Чарлз Трети ще се състои на 17 юни 2023 г., съобщи Бъкингамският дворец, цитиран от местните медии.

Това ще бъде първото публично отбелязване на личния празник на монарха, след като се възкачи на престола през септември тази година.

Събитието е насрочено за третата събота на месец юни, а не за втората, както беше по време на управлението на неговата майка - покойната Елизабет Втора .

Запазва се обаче традицията да се празнуват два рождени дни на краля. Смята се, че тя идва от Джордж Втори (1683-1760), който, подобно на настоящия монарх, е роден през ноември. През 1748 г. той решава публичните чествания по случай раждането му да бъдат през лятото, тъй като времето е по-хубаво.

Елизабет Втора, която е родена на 21 април 1926 г., избра официалното веселие за личния ѝ празник да бъде през юни - месецът, в който през 1953 г. се е състояла нейната коронация.

Снимка: Getty Images

Тя почина на 8 септември т.г. в замъка Балморал в Шотландия, а първородният ѝ син Чарлз я наследи на престола, припомня БТА. Коронацията му е планирана за 6 май догодина.

Крал Чарлз Трети е роден на 14 ноември 1948 г.