На 73 години ни напусна актьорът Филип Трифонов - любим на сцената и в киното за поколения българи. Неговите колеги Катерина Евро и Павел Поппандов гостуваха в "Тази сутрин" по bTV, за да изразят мъката си от загубата на Филип Трифонов и спомените си за обичания български актьор.

По всичко личеше, че и на двамата им е много тежко заради смъртта на актьора, с когото са били в много близки отношения. За съжаление през последните години Филип Трифонов неколкократно е изразявал мнението си и мъката си от ниските пенсии на актьорите и не е имал много професионални ангажименти.

През 2018 г. Трифонов остана без пожизнена пенсия и написа открито писмо до председателя на комисията по култура по това време Вежди Рашидов.

А през февруари 2020, при свое гостуване в тв предаване, Филип Трифонов отправи призив към премиера в отворено писмо да увеличи пенсиите на всички, които на времето не са били членове на партията.

"Помагат ми децата ми, правя и някое и друго представление", посочи тогава актьорът в отговор на въпроса как се справя финансово.

Въпреки това тогава той заяви:

"Аз съм един щастлив човек!"

Снимка: BulFoto

"Без още едно име останахме", каза Катерина Евро за загубата на Филип Трифонов, с когото играят в култовия български филм "Оркестър без име".

"Аз, като жена и като човек, който много го обичаше, я приех (новината) много тежко снощи. Направо не можах да повярвам", каза тя през сълзи.

"Снощи трябваше да се видим и да бъдем заедно. Наш приятел ни беше поканил на гости, това се случва всяка година. Аз отказах заради пандемията", каза Павел Поппандов.

"Той е трябвало да отиде в дома на нашия общ приятел. Те са го чакали. Обадил се е синът му Мартин и е казал: "Татко почина, инфаркт." А трябваше да бъдем снощи заедно... Просто не мога да повярвам, че това се е случило. Точно на него", допълва той.

"Аз не познавам такъв друг колега, с много други хора съм работил - такъв ентусиаст", каза Поппандов.

"Беше страхотен ентусиаст. Правеше много неща, беше толкова готин човек, никога не съм го виждала да е тъжен, да се сърди, да плюе нещо. Просто беше чуден човек", сподели Катето Евро.

Големият бългaрcки актьор ще остане завинаги в съзнанието на поколения с култовите си роли във филмите "Мoмчeтo cи oтивa" и "Оркестър без име".

Поклонението пред Филип Трифонов (1947-2021) ще бъде на 9 януари от 11.00 ч. в църквата "Св. св. Седмочисленици", съобщиха от Съюза на артистите в България, цитирани от БТА.