Измина почти една година, откакто популярното у нас музикално дуо Pavell & Venci Venc" представи последната си обща песен "Булгари", като през това време всеки от тях се бе отдал на свои самостоятелни проекти. Този факт даде повод за редица спекулации, твърдящи, че очевидно е назрял моментът, в който, по подобие на редица други дуети от миналото, двамата за взели окончателното решение да прекратят съвместната си работа и да се впуснат в преследване на солови кариери.

Само преди ден обаче изпълнителите "отвърнаха на удара", пускайки не един, а цели два нови сингъла - "Ако не сега кога" и "Спешна нужда", с което повече от ясно показаха, че изобщо нямат подобни намерения. Нещо повече, те открито заявяват, че през последните месеци от сърце са се забавлявали с упоритите слухове за раздялата им, обикалящи медийното пространство.

Вижте снимки на Pavell & Venci Venc' >>

Днес се срещаме с тях, за да разберем на какво се дължи дългата пауза в общото им творчество, както и какво се крие зад новите парчета, които са толкова различни едно от друго, колкото са деня и нощта. Пред Life.dir.bg те разказаха повече и за снимките на видеото към "Ако не сега кога", които са заснети на слънчевите Малдиви.

Здравейте, момчета! Измина доста време, откакто за последно зарадвахте почитателите си със съвместен проект. На какво се дължи тази 10-месечна пауза в общото ви творчество, през която всеки от вас пусна свои самостоятелни песни?

Pavell: 10 месеца ли станаха? Изобщо не съм ги усетил... През моята призма не сме спирали да правим музика заедно, но да - пандемията определено забави темпа на издаване. Хубавото е, че това ни даде време да рестартираме мозъците си и да се завърнем с нова, още по-вълнуваща музика. Поне се надявам и хората да я чуят като такава.

Venci Venc': Решихме да счупим старата схема. Последната година беше изключително динамична. Изискваше гъвкавост и адаптивно поведение. Като да стъпваш по тънък лед, докато чуваш как се пука под краката ти. За мен музиката винаги е била начин за себеизразяване. През това време с липса на участия в нощни клубове, силен цигарен дим и тонове снимки, успяхме да поемем глъдка въздух, в която да помислим. Темпото на работа и създаване на продукции с Павката от своя страна не са спирали. Последните няколко месеца направихме много музика, която нямаме търпение да споделим с любимата си публика.

Снимка: Вирджиния Рекърдс

По едно време силно се спекулираше, че подобно на много други дуети и групи, съществували в миналото, сте взели решение да се разделите в професионален план, като всеки от вас тръгне по собствен път. Имало ли е действително момент, в които сте мислили над този въпрос?

Pavell: Не, все още дори не сме обсъждали подобен развой на събитията. Често съм се шегувал по този въпрос, дори в национален ефир, че щом Бийтълс се разделиха, кои сме ние, че да не го направим. Но извън шегата - пушката двуцевка ще продължава да стреля. Това, което искахме да постигнем със самостоятелните ни песни, е просто да задоволим нуждата от себеизразяване, без чужд глас. Понякога преживяваме и изцяло лични емоции, за които другият просто няма какво да каже в този конкретен момент. Не изключвам възможността и в бъдеще да се появяват соло парчета, но не и солови кариери.

Venci Venc': Самостоятелните проекти, които избрахме да пуснем, също са част от нас, която не беше изкарвана на показ, макар и да съществува като продукция (песни) в "чекмеджето". Всеки в неговия си филм и същевременно насочени в една посока - онова, което ни държи живи еволюционно - любовта. Беше забавно да разбудим духовете и да чуем от стотици места, че сме се разделили, за да се посмеем солидно заедно. Колкото до това какво ни очаква в бъдеще, със сигурност ще сме дядовци с татуси, които ще бачкат по музиката си до сетен дъх.

Сега обаче се завръщате ударно не с едно, а с цели две парчета - "Ако не сега кога" и "Спешна нужда". Означава ли това, че не планирате скоро да слагате край на дуото си?

Pavell: След дългата пауза беше редно да подарим нещо повече на хората, които са се вълнували от музиката ни през годините. Един вид реванширане, че си позволихме толкова дълга почивка.

Venci Venc': Означава именно това - ТУК СМЕ И СМЕ ПО-НАДЪХАНИ ОТ ВСЯКОГА. Ще има мачкане! Ей така, защото имаме спешна нужда да го направим и защото "ако не (го направим) сега, КОГА"?

Защо предпочетохте да пуснете двата проекта едновременно, вместо да изчакате и да ги споделите последователно? Не се ли притеснявате, че така съществува опасността един от тях да отнеме от вниманието, отредено за другия?

Pavell: Защо да се притесняваме? Не е ли просто по-яко да издадем две парчета и да зарадваме повече хора? (смее се). "Спешна нужда", песента-изненада, е особен проект, някак "по-бутиков", отправен към различен тип публика. Бавните песни не се ротират толкова, колкото бързите, но това не ги прави по-лоши или излишни. Напротив, смятам, че подобно действие само показва изобилието от вариации, които музиката ни може да придобива.

Venci Venc': Не се притеснявахме да пуснем двата проекта заедно, защото са много различни един от друг и са насочени към разнообразен тип публика, има за всекиго по нещо. Даже мислихме да пуснем 4-5 трака наведнъж, но направихме компромис да са само два. (смее се).

Двете песни действително са коренно различни като звучене. Какви бяха събитията, провокирали създаването на всяка една от тях?

Pavell: "Ако не сега кога" е песен за живота тук и сега, в настоящето. И благодарност към вселената, че звездите ни са се наредили по точно този конкретен начин. Просто така се чувстваме последните месеци. "Спешна нужда" е изцяло дизайнерско парче, с решение да свалим пич-тона на гласовете си, променяйки ги драстично. Видеото е по-скоро като сюрреалистичен сън и изобщо всичко около проекта е ясно и говори само за себе си, а едно просто изслушване ще каже повече, отколкото мога да обясня тук.

Снимка: Вирджиния Рекърдс

Venci Venc': Двете песни са само два от разнообразните музикални нюанса, в които творим. "Спешна нужда" е бутиков проект с класически инструмент, който благодарение на талантливата виолончелистка Магдалена Петрович - създадохме на един дъх. Без припев, без празни и запомнящи се фрази. Само чиста емоция за ценители. Не всеки ще го разбере. "Ако не сега кога" от своя страна е нашият прочит на канализираната енергия от годината в затишие. Напук на ограниченията и страха. Проектът беше създаден по формулата на една от любимите ми наши песни - "Хавана". Харесахме място на глобуса, ударихме по един пръст на него и за няколко дни пренесохме вдъхновението в трака, за да можем да го заснемем, потопен в красотите на Индийския океан.

Какво е посланието, криещо се зад синглите?

Pavell: Мисля, че отговорих на този въпрос, но нека обобщя. "Ако не сега кога" - живей за мига. "Спешна Нужда" - прибирай се, че не издържам. (смее се).

Venci Venc': Животът е да се живее СЕГА! Не просто да чакаме, страхувайки се да направим единственото нещо, заради което сме на тази планета - да живеем.

Провокиран от заглавието на една от песните, няма как да не попитам от какво имате спешна нужда в момента?

Pavell: От читави майстори за ремонта на новото ми студио. (смее се). А сега сериозно, това е въпрос, който може да получава различен отговор всеки път, в който бъде зададен. Нуждите на човек, изключвайки основните за оцеляването му, не са константа. Дори когато получим това, което сме искали, веднага сменяме приоритетите си и се появява нужда от нещо ново. Парчето е написано в момент, в който спешната нужда е повече от ясна, да не обясняваме сега на децата кое как се прави. (смее се).

Снимка: Вирджиния Рекърдс

Venci Venc': От първия милион! (смее се)

Разкажете повече за снимките на видеото към "Ако не сега кога", които са се провели на така популярните напоследък Малдиви? Специално ли избрахте тази локация, или пък вече бяхте планирали почивка там с половинките си?

Pavell: 9 дни с 9 човека екип. Дори режисьорът на видеото Люси Иларионов взе половинката си Ани Хоанг. Толкова приятни снимки не сме имали от връщането ни от Хавана, макар палмите да са единственото общо между двете дестинации. Интересното е, че Малдивите изобщо не бяха първият ни избор. Просто не се бяхме сетили за този рай. С Венци първоначално обсъждахме Доминикана, която обаче се оказа затворена заради Covid-19. Опитахме и Тайланд, но в последния момент той също беше ограничен за туристи. Оказа се, че последното свободно място за пътуване са Малдивите. В крайна сметка мисля, че само спечелихме от този развой на събитията. Малдивите са група острови, кой от кой по-красиви, и притежават нещо, което другите ни избори нямат - коралов рив!

Venci Venc': До момента на заснемането "популярни" бяха по-скоро дестинациите Занзибар и Доминикана. Радвам се, че в крайна сметка отскочихме до тази необятно красива островна република за снимките на видеото, за което благодаря на целия ни екип, режисьора Люси Иларионов и всички замесени от негова страна, половинката ми Мая Вангелова и г-жа Дарина Стефанова. С тяхна помощ успяхме да случим "немислимото" - да стигнем до Малдивите в най-трудното за пътувания време. Наистина направихме всичко по силите си, за да ви подарим една красива разходка до магическия пейзаж, който уловихме там.

Снимка: Вирджиния Рекърдс

На кадрите се гмуркате свободно с акули... Не ви ли беше страх поне малко?

Pavell: Не, просто няма логична причина да се страхуваш от животно, което се храни с планктон и малки рибки, какъвто вид акули бяха тези на Малдивите. Никой не би ни пуснал да плуваме свободно с тигрови акули например. Тези бяха от вида nurse shark и се държаха крайно дружелюбно. Мисля, че с една, която нарекох Гергана, си станахме приятели. Не съм я чувал оттогава, но знам, че е добре и ме мисли. (смее се).

Venci Venc': Плуването с акули беше MUST в bucket list-a ни с Павел. "Обичам да плувам, но само с акулите" е пореден ред от наша песен, който имахме щастието да сбъднем!

В тази връзка, кое е най-екстремното преживяване на всеки един от вас?

Pavell: Да си истински жив е достатъчно екстремно преживяване само по себе си!

Venci Venc': Снимките на видеото към песента "Без Религия", което пуснахме на Коледа преди 2 години. Снимахме на -17 градуса на Витоша, голи до кръста, на връх, на който са стъпвали малко хора, и то при такива условия. Имаше нещо, което ни опази живи тогава.

Снимка: Вирджиния Рекърдс

Венци, смяташ ли, че си по-улегнал, след като стана родител?

Venci Venc': Определено усещам промяна в мисленето и поведението си. Не съм сигурен, че бащинството е единствената причина, но определено има житейски ситуации, които те тласкат към "порастването". Въпросът е дали му се даваш. (смее се).

На какво те научи бащинството?

Venci Venc': На търпение и мисъл - не 3, а 7 хода напред.

Как се забавлявате с малката ти дъщеричка?

Venci Venc': Тя е най-големият ми supporter, а музиката е основният ни инструмент за забавлениe. Тя е много музикална.

Venci Venc' с дъщеричката си

Снимка: Virginia Records

Павел, по отношение на наследниците Венци определено те води... Ти смяташ ли да "отвърнеш на удара", изравнявайки резултата? Някога обсъждали ли сте темата за децата с Кристина?

Pavell: Да, разбира се. Обсъждали сме я. Но никога не съм се чувствал удобно да отговарям на тези въпроси, защото не мога просто да кажа "Да, за следващия вторник сме го планирали". Нека нещата се случват естествено.

Снимка: Virginia Records

Кажете сега какви са плановете ви за предстоящото лято? Всички твърдят, че България ще посрещне втори нулев сезон. Планирате ли да прекарате жаркия сезон по нашето Черноморие или предпочитате да пътувате извън страната?

Pavell: Нито едното. Планирам да завърша студиото си и моментално да започна да правя нова музика там, както и да тръгнем по участия с Венци. Всичко останало ще е странично и маловажно. Просто се чувствам на прага на нещо голямо и не ме свърта на едно място.

Venci Venc': Светът се събужда. Започват участия, концерти и лято, изпълнено с много възможности. Ще грабим с пълни шепи от всичко!