На събитие в Музея за съвременно изкуство в Ню Йорк, на което бе почетена кариерата ѝ, Пенелопе Крус си припомни как новооткрит магазин за видеокасети Бетамакс в предградие на Мадрид, където е израсла, ѝ е помогнал да открие киното като дете.

Оттам тя наемала и гледала всички филми на Педро Алмодовар. "Гледах, смеех се, плачех и се учех", каза актрисата на галавечерта, организирана в нейна чест. "Нямаше да съм тук тази вечер, нямаше да бъде почетена от Музея за съвременно изкуство, ако не бях имала честта да работя с блестящи режисьори, които са ме вдъхновявали, учили са ме, помагали са ми да израсна като актриса и като личност. Искам да благодаря на всички тях тази вечер, и специално на моя Педро", каза тя.

Вижте снимки от червения килим >>

Признанието за холивудската знаменитост идва десетилетие, след като музеят оказа същата чест на Алмодовар, работил с Крус в седем филма. Най-новият филм на режисьора "Паралелни майки" с участието на Крус, излиза на голям екран в САЩ на 24 декември. Филмът получи две номинации за награда "Златен глобус".

Един от вълнуващите моменти на събитието бе видеопосланието на Алмодовар към Крус, в което я поздравява за признанието. В него той разказва за разговор с нея по времето, когато промотират "Всичко за майка ми" (1999 г.).

Снимка: Getty Images

"Тогава ти ми каза, че когато остарея, ще се грижиш за мен. Все още не съм толкова стар, но се надявам да спазиш обещанието си", каза режисьорът във видеопосланието и предизвика смеха на публиката.

"Когато в крайна сметка се случи, надявам се да дойдеш и да станеш нещо като моя майка. Това ще е отражение на образите на всички майки, които си изпълнявала за мен в тези седем филма", каза той.

Испанката бе почетена с изказвания от Ан Хатауей, Диане Крюгер и Ребека Хол, предава БТА. Сред гостите на събитието бяха певците Рики Мартин и Росалия и модният дизайнер Зак Поузен.

Пенелопе и Ребека Хол

Снимка: Getty Images