Пенелопе Крус и Хавиер Бардем станаха шестата семейна двойка в историята на наградите "Оскар", номинирана в актьорските категории в една и съща година.

Последваха ги сгодените Кирстен Дънст и Джеси Племънс (и двамата играят в "Силата на кучето"), които също бяха номинирани за поддържащи роли. 

Трейси Елис Рос и Лесли Джордан обявиха номинациите в 23 категории вчера във виртуалното пространство в Лос Анджелис.

47-годишната Пенелопе е номинирана в категорията "Най-добра актриса" за ролята си на Янис в "Паралелни майки", испанският филм, режисиран и написан от Педро Алмодовар, който разказва на две майки, които раждат в един и същи ден. Тя се сблъсква със силна конкуренция, тъй като се изправя срещу Джесика Частейн за "Очите на Тами Фей", Оливия Колман за "Изгубената дъщеря", Никол Кидман за "Да бъдеш Рикардо" и Кристен Стюарт за "Спенсър". Това е четвъртата номинация на Круз, която преди това спечели през 2007 г. в категорията "Най-добра актриса в поддържаща роля" за "Вики, Кристина, Барселона".

Съпругът ѝ, 52-годишният Хавиер Бардем, получи номинация в категорията "Най-добър актьор" за ролята на Деси Арнас в биографичния филм "Да бъдеш Рикардо". Той ще се изправи срещу Бенедикт Къмбърбач за "Силата на кучето", Андрю Гарфийлд за "Тик, тик... Бум!", Уил Смит за "Крал Ричард" и Дензъл Уошингтън за "Трагедията Макбет".

Подобно на съпругата си, талантливият актьор също е бил номиниран четири пъти, тъй като през 2008 г. взе "Оскар" за мъжка поддържаща роля за филма "Няма място за старите кучета".

Пенелопе и Хавиер започват да се срещат през 2007 г., след като работят заедно във филма "Вики Кристина Барселона", а през юли 2010 г. сключват брак. Те имат две деца, син и дъщеря.