Мила Йовович е една от холивудските красавици, които спечелиха сърцата на публиката още от ранна детска възраст. Светлината на славата пада върху нея за пръв път, когато започва моделската си кариера на 12 години и продължава да грее до днес в сферите на киното, музиката и дизайна.

Embed from Getty Images

Родена е на 17 декември 1975 г. в Украйна, но произходът ѝ е сръбско-руски. Не помни почти нищо от живота си в Украйна, но ясно си спомня детството си в Москва. През 1980 г. със семейството ѝ напускат СССР и отиват в Лондон, а няколко месеца по-късно се местят в Калифорния, САЩ. Дори след като се научава да говори английски е била подигравана от съучениците си и най-често наричана "руски шпионин".

Embed from Getty Images

Майка ѝ винаги е твърдяла, че Мила е "родена да бъде звезда" и я записва в училище за актьорско майсторство. През 1988 г. получава първите си роли във филмите "Лунен кръстопът" и "Нощния влак за Катманду". Те дават началото на нейната кино кариера и на нейния път по бляскавата алея на славата.

Ще ви припомним някои от интересните и запомнящи се нейни превъплъщения, но няма да ги подреждаме в класация, тъй като всеки персонаж носи нов урок в процеса на професионалното и лично израстване на Йовович.

Embed from Getty Images

Лило, "Петият елемент"

Снимка: Getty Images

"Петият елемент" е научнофантастичната класика на Люк Бесон, чийто сюжет той измисля, още когато е едва на 16 години. В него Мила Йовович играе извънземното Лило, което е ключа за предотвратяването на мрачно пророчество. Филмът се справя добре в бокс офиса, макар и да не е най-любимия на критиците. Изпълнението на Йовович е сред най-забележителните аспекти на лентата и ѝ носи номинации за Blockbuster Entertainment Awards (категория "Любима нова актриса") и за филмовата награда на MTV (категория "Най-добра екранна битка").

Embed from Getty Images

Алис, "Заразно зло"

Embed from Getty Images

Филмите на "Заразно зло" са адаптация на поредицата видеоигри, носеща същото име. В тях Мила отново е в главна роля като този път се превъплъщава в безстрашната убийца на зомбита Алис. Тя отново успява да покаже широкия си спектър от емоции на екрана, за което получава похвали не само от публиката, но и от критиците. До днес остава една от най-добрите и най-разпознаваемите ѝ роли.

Жана д"Арк в "Жана д"Арк"

Embed from Getty Images

Филмът отново е режисиран от Люк Бесон, но не се справя толкова добре. Обаче нещото, което никой не може да отрече е добрата игра на Йовович. Тя успява да покаже различна страна на смелата Жана д"Арк - по-емоционална и някак по-човешка. Специално за ролята актрисата се подстригва късо и носи рицарска броня за някои от сцените с епични битки.

Сю-Ан, "Мръсницата"

Този проект не е толкова успешен, но това, което го отличава е самият образ на Мила. За разлика от повечето си разпознаваеми филми, тук тя влиза в кожата на майка и е доста "кротка" ако можем така да се изразим. Филмът е добър начин човек да се запознае с разнообразието на ролите ѝ, но ако очаквате епични битки или каскади тук няма да ги откриете.

Сидни Андерсън, "Перфектното бягство"

Снимка: Getty Images

Вълнуващ трилър, който се съсредоточава върху няколко двойки на почивка Хавай и които стигат до шокиращото разкритие, че двама от тях са убийци. Обратът е добър, а играта на актьорите - още по-добра. Мила играе младоженката Сидни Андерсън, която се страхува от всичко, което им се случва. В този филм за пореден път успява да докаже своя талант и да покаже, че може да се адаптира много добре според различните сюжети.

Embed from Getty Images

Мила Йовович може да не е се снима толкова често както останалите си холивудски колеги, но това не пречи на известността ѝ, която си е спечелила със самородния си талант.

Успява да нахлузи кожата на всеки даден персонаж и да го направи част от себе си. Независимо дали цялостната продукция е добра, актрисата винаги получава аплодисменти от своята публика, дори има филми, за които може да се каже, че тя е била единственото отличително или хубаво нещо в тях. Същия плам влага и в музиката и модния дизайн, а единственото, което ни остава е да очакваме следващата картина на душата ѝ, която ще ни покаже от екрана.

Embed from Getty Images