За много хора името му е известно, а тези, които не го знаят разпознават гласа му. Лиъм Галахър е фронтменът на група "Оуейсис" - една от най-известните британски групи, нареждаща се до легендарните "Бийтълс". Галахър е известен не само с различаващия му се начин на пеене, но и с бурния си характер.

Той е роден на 21 септември 1972 година в Манчестър, Англия. Когато родителите му се развеждат, изпълнителят заживява с майка си и братята си. Запазва връзка с баща си, въпреки че развалят отношенията си, когато той става тийнейджър. Така и не се оправят, даже се влошават до толкова, че когато баща му се появява на негово участие, Лиъм го заплашва, че ще му счупи краката, ако го види пак.

Заради същия буен нрав бива изгонен от училище за три месеца, но успява да завърши. Първоначално се интересува от спортове, но след инцидент преоткрива магията на музиката. Привлича го идеята да бъде част от група и започва да се влияе от такива като "Бийтълс", "Stone Roses", "The Who" и други. Пол "Гигси" Макгиган кани Галахър да се присъедини към тях като вокал и втори текстописец и той приема. Брат му Ноуъл също се присъединява по-късно, но критикува песните, описвайки ги като "боклук". Първоначалното името им е "Рейн", но после го сменят на "Оуейсис".

Като повечето нови групи и те не успяват да пробият веднага. Рядко получават шанс за изява докато през 1993 година Алан Макгии не попада на тяхно участие в заведение в Глазгоу. Сключват договор с "Creation Records", когато те одобряват първото им демо, за шест студийни албума и от тогава късметът им се усмихва. Дебютният им албум "Definitely Maybe" (1994) се превръща в най-бързо продадения албум в британската история. Рекорд, който е поддържан от следващите два - "(What's the Story) Morning Glory?" (1995), от който е най-известната им песен "Wonderwall", и "Be Here Now" (1997). Гласът на Лиъм и сценичното му поведение издигат "Оуейсис" в очите на хората. Певецът попада в центъра на таблоидното внимание, което разпространява истории за вероятна употреба на наркотици.

През 1999 договорът с "Creation Records" изтича и двамата братя създават своя звукозаписна компания "Big Brother Recordings", която издава всички останали албуми на "Оуейсис" до разпада им. Боунхед и Гигси напускат групата докато все още записват четвъртия си албум, а Ноуъл го прави още по-рано. Така Лиъм остава единственият оригинален член на групата. С нови членове, "Оуейсис" издава още три албума докато не се разпада окончателно.

Embed from Getty Images

През 2009 основава нова група - "Beady Eye" - с последните членове на "Оуейсис", като заявява, че тръгват в различна посока. Дори е убеден, че ще успее да надмине успеха на предишната. Издават два албума, които изглеждат обещаващи и дори изпълняват песни на своя предшественик от време на време, но накрая и тази група се разпада през 2015 година.

През 2016, Галахър обявява, че ще издаде няколко соло песни през 2017, но не зачита това като солова кариера. Повечето от тях са написани преди години и решава, че сега е моментът да видят бял свят. Това води до издаването на албум през 2017 ("As You Were") последван от "Why Me? Why Not" (2019), а тази година излезе и последният му соло албум "C'mon You Know". Изглежда, че британският изпълнител няма намерение скоро да слезе от сцената.

Няма как да говорим за музикалната му кариера без да споменем какво го прави толкова разпознаваем и специален. Всичко опира до техниката му на пеене. Според много хора то представлява бленда между Джон Ленън и Джони Ротън, въпреки че Лиъм твърди, че Ленън е единственото му влияние. Може да пее в много различни стилове като пънк, джаз, ню уейв, инди. Галахър разкрива, че стойката му на сцената не е случайна. Винаги държи ръцете си зад гърба, за да даде повече сила на гласа си, леко приведен и с повдигната глава нагоре към микрофона.

Embed from Getty Images

В любовта определено може да се каже, че се изявява като английски Дон Жуан. Няколко брака, няколко афери... и няколко деца. От първата си жена Патси Кенсит има син, роден през 1999 година. Година по-рано му се ражда дъщеря от любовницата му Лиса Муриш. Не поддържа никакъв контакт с дъщеря си докато не става на 20 и тогава Лиъм споделя, че иска да бъде част от остатъка от живота ѝ. Вторият му син е от канадската певица Никол Апълтън, за която се жени след 8-годишна връзка. Това, обаче, не го спира да изневери и на нея с журналистката Лиза Горбани, която го дарява с дъщеря през 2013. След като се развежда с Апълтън, се събира с асистентката си Деби Гуитер, която нарича свой спасител, защото го връща към това да прави музика. През 2019 ѝ предлага брак и сватбата е насрочена за лятото на 2020 година, но се отменя заради пандемията.

Embed from Getty Images

Най-интересна е връзката с брат му - Ноуъл. Двамата работят заедно дълго време, подкрепят се, но в същото време толкова не могат да се понасят, че често се е стигало до сбивания. Буйният характер на Лиъм вбесява Ноуъл още от времето им в група "Оуейсис". Често кавгите им са завършвали с бой и някой друг изхвърчал зъб. Подложен на постоянни подигравки и провокации от брат си, Ноуъл напуска групата и се отдалечава от него. Отношенията им се влошават още повече след многото разходи покрай бракоразводното му дело с Апълтън. Дори, когато Лиъм моли Ноуъл да се съберат с оригиналния състав на "Оуейсис", за да изнесат концерт за набиране на средства, брат му го игнорира.

Embed from Getty Images

Лиъм Галахър е професионалист с нестандартен глас и тембър, но и с много труден характер. Често действа емоционално и държи всичко да се случва по неговия начин, а когато това не стане е готов да се наложи по трудния начин. Въпреки тези негативни черти, не можем да отречем приноса му към света на музиката. "Beady Eye" може и да не се слушат, но той и "Оуейсис" ще останат една от вечните класики за идните поколения.