Поп певицата Мей Мюлер ще представлява Великобритания на песенния конкурс "Евровизия 2023", който ще бъде организиран в Ливърпул през май, съобщи телевизия ВВС.

Двадесет и пет годишната изпълнителка от Лондон ще се представи с песента "I Wrote A Song".

Мей Мюлер е известна на широката британска публика най-вече със съвместните изпълнения с популярния английски рапър Н, истинското име на когото е Харисън Джеймс Армстронг, и поп триото "Little Mix".

Медията отбелязва, че повечето от 37-те страни-участници в съревнованието вече са избрали изпълнителите, които да ги представляват.

На 66-ия конкурс за песен "Евровизия", който беше организиран през май миналата година в Торино, Италия, победи украинската хип-хоп група "Оркестър Калуш" с песента "Stefania". Второто място зае Великобритания, а третото - Испания.

По традиция песенният конкурс се организира в страната, спечелила предишното му издание. Украйна изрази готовност да бъде домакин на надрпреватата през 2023 г. Европейският съюз за радио и телевизия обаче реши, че конкурсът не може да се проведе в Украйна заради трудности при осигуряването на безопасността на участниците, пише БТА. Домакинството на проявата беше поверено на класираната на второ място Великобритания.

В цялата история на "Евровизия" страната е била домакин на конкурса повече от всяка друга държава - осем пъти. Четири пъти проявата е организирана в Лондон (1960, 1963, 1968 и 1977) и по веднъж в Единбург (1972), Брайтън (1974), Харогейт (1982) и Бирмингам (1998).

Снимка: Getty Images