Групата "Пинк флойд" е композирала нова песен, което се случва за първи път от 1994 г. насам, предадоха световните агенции. Парчето е в подкрепа на украинския народ и премиерата му е тази нощ, предадоха световните агенции.

Новината бе обявена в профила на групата в социалните медии. Парчето е озаглавено "Hey, Hey, Rise Up !" и ще послужи за набиране на средства за хуманитарни каузи в подкрепа на украинския народ.

Песента е била записана миналата седмица и в нея групата обединява сили с ранен украински изпълнител. Андрий Хливнюк е член на украинската група "Бумбокс". Тя е имала турне в САЩ, но Хливнюк я изоставил и се върнал в Украйна, за да се присъедини към украинските сили за териториална защита.

Преди да бъде ранен от шрапнел от снаряд, Хливнюк се появява във видео, качено в Инстаграм, в което той пее сам насред площад на опустелия Киев, в който заради войната в Украйна, няма вече автомобилен трафик. Този клип именно видели членовете на "Пинк флойд" и използвали гласа на певеца за песента си. Те се свързали с Андрий по времето, когато той бил в болница в украинската столица, разказва китаристът на бандата Дейвид Гилмор. По телефона той изсвирил на Андрий малко от новото парче и Андрий дал благословията си за него.

"И двамата се надяваме да направим нещо заедно и на живо в близко бъдеще", заяви Гилмор. Той разказа, че има украинска снаха и внуци и че е гневен от инвазията на Русия в Украйна.

"Подобно на много други хора ние почувствахме гняв и възмущение пред този недостоен акт, който представлява нахлуването в една независима демократична и мирна страна и избиването на нейния народ от една от най-големите сили в света", се казва в изявление на Гилмор.

"Видях Андрий в Инстаграм в това видео, заснето на площад на Киев, където той пееше в тишината на един град без улично движение и най-малкия шум заради войната. Това беше един много силен момент, който породи у мен желанието да го вложа в музика", допълва той.

Клипът към парчето представя слънчоглед, един от символите на Украйна и се вдъхновява от видео, завъртяло се в социалните мрежи. В него украинка обижда руски военни, като им казва: "Вземете тези семена и ги сложете в джобовете си. Така, когато умрете и ви заровят тук, от тях ще поникнат слънчогледи".

"Путин трябва да си отиде", беше написал в Туитър Гилмор още в началото на руската инвазия в Украйна. А цялата музика на "Пинк флойд" и соловите изяви на Гилмор бяха изтеглени от руските и беларуските стрийминг сайтове в знак на протест и осъждане на руската инвазия в Украйна.