Топмоделите се завръщат на преден план в календара на "Pirelli" за 2023 г. в ролята на музи. За него австралийската фотографка Ема Съмъртън е заснела големи имена, като Бела Хадид, Кара Делевин и Карли Клос.

Изданието за 2023 г., озаглавено "Любовни писма до музата", включва само модели след актьорите, спортистите, активистите и други знаменитости, които се изявяваха предишните години.

Съмъртън снима 14 топмодела за 49-ото му издание. Всяка от тях е в романтична среда и олицетворява различна муза, за която "Pirelli" твърди, че ѝ е близка.

Компютърната програмистка Клос изобразява "техническия спец", а Делевин, която е и актриса, е "изпълнителката". Емили Ратайковски, която публикува дебютния си сборник с есета миналата година, е "писателка", а Лорън Уасър, на която бяха ампутирани и двата крака, след като разви синдром на токсичен шок, е "спортист".

"За календара исках да се върна към етимологията на думата "муза". Първоначално тя е представлявала източник, който не само вдъхновява, но и притежава таланти в литературата, науката и изкуствата", казва Съмъртън в изявлението си, добавяйки, че е "запленена от дамите, които правят нещо изключително и креативно" - жени, които, като се започне от майка ѝ, са я вдъхновявали през целия ѝ живот и кариера. Хора, от които е научила много: писателки, фотографки, поетеси, актриси и режисьорки.

Сред другите модели, застанали пред обектива ѝ за проекта, са Ашли Греъм, Прешъс Лий, Лила Мос и Адут Акеч.

Календарът на "Pirelli" е публикуван за първи път през 60-те години на миналия век, припомня БТА. Той е в ограничен тираж. Обикновено италианският производител на гуми го подарява на клиенти. Известен е с високите си художествени качества.