В The Code Немо разкрива какво е да осъзнаеш, че си небинарен - да не се определяш нито като мъж, нито като жена, и тази изключително лична песен изстреля швейцарския изпълнител на върха на конкурса на "Евровизия", предаде АФП.

Немо Метлер е на 24 години. Той донесе на малката алпийска държава третата й корона.

"The Code разказва историята на пътуването, което започнах, когато осъзнах, че не съм нито мъж, нито жена", казва Немо. "Да намеря себе си беше дълъг и често труден процес за мен. Но нищо не може да се сравни с усещането за свобода, което получих, когато осъзнах, че не съм бинарен.

"Не се идентифицирам като мъж или жена. Аз съм просто Немо", пише музикантът през ноември миналата година в "Инстаграм".

Немо казва, че предпочита неутралното местоимение "те": "Обичам да мисля за пола като за галактика, да си представям себе си като малка звезда, която се рее някъде в нея."

Макар да живее в Берлин, Немо е роден в Бил (Биен) в Северозападна Швейцария - най-големият двуезичен град в родината му и сърцето на часовникарската индустрия, с която е известна страната.

Водещият швейцарски всекидневник "Нойе Цюрхер Цайтунг" описа този месец музиканта като "невероятно талантлив, екстравагантен, но в същото време обикновен".

"Пред очите на Швейцария Немо се превърна от млада звезда в музикален ветеран", е изводът на вестника.

Немо започва да свири на пиано, цигулка и барабани още в най-ранна възраст. На 13 години получава роля в мюзикъл. Известен в Швейцария става през 2016 г. с рап песен, която става много популярна в социалните мрежи. През 2017 г. печели приза за млад талант на Швейцарските музикални награди. Следващата година получава толкова много статуетки, че публиката започва да се шегува, че церемонията се е превърнала в "Швейцарски награди "Немо".

Песента му "Du" ("ти" на немски език) заема четвърто място в швейцарската класация.

През 2020 г. Немо започва да пее на английски език и да пише и продуцира за други изпълнители.

Ако песента The Code разказва за пътя на изпълнителя към своята идентичност, тя е и въплъщение на неговия музикален еклектизъм: "артистичен манифест на моя личен път, отличаващо музикално произведение, което съчетава рап, дръм енд бейс и опера".

Снимка: БТА/Fredrik Sandberg/TT News Agency via AP

Немо надделява над 400 конкуренти, за да представи Швейцария на конкурса на "Евровизия".

"Тази платформа предлага огромна възможност да се изградят мостове между различни култури и поколения", обяснява Немо, "затова за мен като куиър е много важно да защитавам цялата LGBTQIA+ общност".