Роденият във Великобритания актьор Питър Мейхю, изиграл ролята на Чубака в пет от филмите "Междузвездни войни", почина на 74-годишна възраст, съобщи семейството му, цитирано от Ройтерс и БТА.

Мейхю, превъплатил се в образа на високия като канара, предан рунтав другар и втори пилот на космическия разбойник Хан Соло, почина вчера в дома си в северната част на Тексас, заявиха роднините му в неговата страница в "Туитър", без да посочат причина за смъртта.

Кадър: Туитър

Роденият в Лондон през май 1944 г. Мейхю бе висок цели 2,18 метра, припомни Франс прес.

Той бе избран от Джордж Лукас през 1977 г. да изиграе емблематичния герой в сагата и последно участва в "Междузвездни войни: Епизод VII - Силата се пробужда" (2015 г.), след което бе заменен поради здравословни проблеми.

Мейхю е починал на 30 април в дома си в северен Тексас, гласи съобщението на семейството му в "Туитър". Причина за смъртта не е посочена.

За първи път той изпълнява един от най-обичаните герои на поредицата през 1977 г., след което се снима в още четири филма от блокбъстър сагата - "Империята отвръща на удара", "Завръщането на джедаите", "Отмъщението на ситите" и "Силата се пробужда".

Той се оттегля от ролята по здравословни причини, макар семейството му да си припомня, че за последното му изпълнение като героичното ууки в "Силата се пробужда" през 2015 г. той се е преборил да се вдигне от инвалидна количка.

През 2017 г. той е и консултант зад камера по време на снимките на "Последният джедай" и помага на своя наследник в ролята на Чубака - финландеца Йонас Суотамо, да пресъздаде образа убедително.

Високият 2,18 метра Мейхю бива открит за първи път за киното, докато работи в болница в Лондон. Негова снимка, публикувана в местния вестник, хваща окото на филмовите продуценти и първата му роля е тази на Минотон в "Синбад и окото на тигъра" от 1976 г. заедно с Джейн Сиймор.