Известният моден журналист Андре Леон Тали, който е бивш творчески директор на списание "Vogue", почина на 73-годишна възраст, предаде Асошиейтед прес.

Съобщението за кончината му беше потвърдено от неговия агент Дейвид Вилиано, но без повече подробности.

Тали имаше голямо влияние в модните среди. Обичайно беше на първия ред на дефилетата в Ню Йорк и Европа.

През 2013 г. сп. "Vanity Fair" го определи като "може би най-важната връзка на индустрията с миналото". Дизайнерът Том Форд заяви пред изданието, че Тали е "един от последните велики модни редактори, който има невероятен усет към модната история... Той може да види всичко, което правите с оригиналната препратка, да предвиди какво ви е вдъхновило".

Снимка: Getty Images

В мемоарна книга от 2003 г. Андре разкри двете най-важни жени в живота си - баба му по майчина линия Бени Франсис Дейвис и покойната модна редакторка Даяна Врийланд.

Връзката му с модната библия започва в университета "Дюк", където баба му била чистачка. Тали ходел в кампуса през младежките си години, за да чете списанието.

Той е познат и на телевизионната аудитория, тъй като участва като съдия в "Топ модел на Америка", а също така се появява в сериалите "Сексът и градът" и "Империя".

Андре и Райра Банкс

Снимка: Getty Images

Андре Леон Тали е нает на работа във "Vogue" през 1983 г. от главния редактор Анна Уинтур, а пет години по-късно става и творчески директор на изданието, предава БТА.

Според него най-важната част от облеклото на един човек са обувките. "Можеш да кажеш всичко за един човек по това, което носи на краката си", споделя той пред Aсошиейтед прес.

"Ако е мъж и можете да видите отражението на лицето му върху горната част на черните му обувки, това означава, че са излъскани до съвършенство... Ако е жена и носи обувки, които й причиняват болка..., то те са много модерни!".

Снимка: Getty Images