Голямата българска актриса Татяна Лолова ни напусна на 87-годишна възраст след боледуване от коронавирусна инфекция. От болницата уточняват, че звездата на българските театър и кино постъпва за лечение в УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов" на 6 март 2021 с Covid-19. Коронавирусната инфекция е преодоляна бързо, но последствията от съдовомозъчната болест и възрастовите изменения в сърдечносъдовата и дихателната система са пряката причина за смъртта. 

Лолова бе една от най-позитивните и усмихнати актриси на родната сцена, успяла да зарази със смеха и оптимизма си няколко поколения българи.

"Много неща съм искала да бъда, затова станах актриса", казваше царицата на комедията.

Родена е на 10 февруари 1934 г. в София. Лолова завършва актьорско майсторство през 1955 г. в класа на професор Стефан Сърчаджиев. Следва заедно с Ицхак Финци, Григор Вачков, Никола Анастасов и други забележителни актьори.

През 1955 - 1956 г. играе в Драматичен театър "Сава Огнянов" в Русе. През 1957 г. става първата актриса, официално назначена в новоформираната трупа на Сатиричния театър, където играе до 1976 г. Между 1977 и 1989 г. е в театър "София", след което се завръща в Сатиричния театър през 1989 г.

Играе и на сцената на Театър 199, където отбеляза 10 години на хитовия моноспектакъл Duende по текстове на Румяна Апостолова, Лорка и др., режисьор Съни Сънински - в историята са записани над 300 изиграни представления в България и чужбина. Лолова играе в спектакъла до 2017 г. В Театър 199 също играе в постановките "Старомодна комедия" от Алексей Арбузов и "Нищо не помня" от Артър Милър.

Нейните отпечатъци могат да бъдат видени на Стената на славата пред Театър 199.

Позната е и с ролите си в "Нощем с белите коне", 13-та годеница на принца", "Опасен чар", "Бон шанс, инспекторе!", "Топло", "Лили Рибката", комедийния сериал "Домашен арест" и много други.

Снимка: Андрей Михайлов/BulFoto

Татяна Лолова много тежко прие смъртта на съпруга си Светослав Светославов, който почина през 2018 г. Двамата бяха заедно повече от 50 години. Имат един син Сава Светославов.

"Психиката, ведрината и усмивката са по-важни от физическото ни съществуване.", казваше Татяна Лолова.

Мир на душата ѝ!