Американският актьор Хал Холбрук, известен с ролята на Марк Твен, почина на 95 години, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Холбрук е починал на 23 януари в дома си в Бевърли хилс.

Вижте снимки на Хал Холбрук >>

Холбрук започва да се превъплъщава в Марк Твен още в университета. След това се представя в ролята на писателя и на бродуейска сцена през 1959 г. в пиесата "Марк Твен тази вечер". През 1966 г. получава за нея театралната награда "Тони".

"Холбрук е участвал също във филмите "Цялото президентско войнство", "Джулия", "Уолстрийт", "Фирмата", "Вода за слонове", "Линкълн" и много други.

През 2008 г., когато е на 82 години, Холбрук става най-възрастният номиниран за награда "Оскар" за ролята в "Сред дивата природа".

на премиерата на филма "Вода за слонове"

Снимка: Getty Images

Холбрук е един от големите майстори на сцената и на екрана, носител на награди Еми и Тони. Извън театралната сцена, Холбрук гради реномето си предимно в телевизия - паметни са неговите роли в сериалите на NBC "The Bold Ones: The Senator" (1970 - 1971) и "Линкълн" (1974 - 1976), както и в телевизионния филм на ABC "Pueblo" (1973). До 2015 г., за 49 години снима и в 49 кинофилма след първата си роля в драмата на Сидни Лъмет "Групата" (1966 г.)

Роден на 17 февруари 1925 г. в семейството на танцьорка, но изоставен с двете си сестри от родителите си, двегодишният Хал е отгледан от баби и дядовци. По време на Втората световна война служи в пехотата на канадския остров Нюфаундленд, където играе в театрални постановки, а през 1948 г. завършва университета Denison в Гранвил, Охайо с проект за писателя Марк Твен. Холбрук прави от проекта си моноспектакъл през 1954 г., който след 1956 г. се играе под името "Mark Twain Tonight" във вариететното шоу на Ед Съливан по телевизия CBS.

Embed from Getty Images

Хал Холбрук като Марк Твен

Към 2005 г., включително при турнета, шоуто е играно над 2 000 пъти. През 1966 г. Холбрук вече играе и на Бродуей. Сред театралните му проекти са "Чичо Ваня", "Крал Лир", "Венецианският търговец", "Смъртта на търговския пътник" и други.

В личния си живот има три брака и 3 деца.