Първата съпруга на Владимир Висоцки, народната артистка на Руската федерация Иза Висоцкая почина на 81-годишна възраст в Нижни Тагил, Свердловска област, предаде ТАСС, цитирана от БТА. Това оповести директорката на драматичния театър "Дмитрий Мамин-Сибиряк" в Нижни Тагил Олга Анисимова.

Вижте снимки на Иза >>

"Иза Константиновна играеше до последно на сцената", каза тя. Прощаването с Иза Висоцкая ще е в Нижни Тагил на 22 юли. "В театъра прощаване няма да има, защото приживе Иза настояваше, че иска да бъде запомнена като жива актриса", уточни Анисимова.

Дирекцията на театъра планира да постави паметна плоча на Иза Висоцкая и един от спектаклите в началото на следващия театрален сезон да бъде посветен на нея.

Иза Висоцкая е родена на 22 януари 1937 г. в Горки, днешен Нижни Новгород. Завършила е школата "Владимир Немирович-Данченко" при МХАТ. От 1970 г. бе артистка от трупата на театър "Д. Мамин-Сибиряк". Иза среща Владимир Висоцки през пролетта на 1957 г. Двамата сключват брак на 25 април 1960 г., преди да се разведат две години по-късно.