Уилям Фридкин, режисьорът, носител на "Оскар" за завладяващите си филми "Френска връзка" и "Екзорсистът", почина на 87 години, предадоха световни агенции.

Фридкин е починал в Лос Анджелис, съобщи съпругата му, продуцент и бивш ръководител на филмово студио Шери Лансинг.

Фридкин спечелва световна слава с "Френска връзка", базиран на истинска история, разказваща за усилията на своенравен детектив от нюйоркската полиция да проследи френски ръководител на голям наркоканал, който вкарва хероин в САЩ. Филмът съдържа една от най-вълнуващите сцени на преследване, снимани някога, отбелязва АП. Продукцията печели награди "Оскар" за най-добър филм, сценарий и монтаж и кара критиците да обявят Фридкин, който тогава е едва на 32 години, за водещ представител на новото поколение режисьори.

Следва още по-голям блокбъстър - "Екзорсистът", базиран на бестселъра на Уилям Питър Блати за 12-годишно момиче, обладано от дявола. Потресаващите и разтърсващите сцени в продукцията и великолепният актьорски състав, включващ Линда Блеър в ролята на момичето, Елън Бърстин в ролята на майка му и Макс фон Сюдов и Джейсън Милър в ролята на свещениците, които се опитват да изгонят дявола от нея, помагат на филма да се превърне в сензация в боксофиса. За времето си той е толкова страшен, че много зрители напускат ужасени киносалоните преди края му, а някои споделят, че не могат да спят дни след това. Филмът получава 10 номинации за "Оскар", включително една за Фридкин като режисьор, и печели две награди - за сценария на Блати и за звук.

С този втори успех Фридкин продължава да режисира филми и телевизионни предавания чак до 21-ви век. Но той никога повече не успява да се доближи до успеха на тези ранни свои творби.