Макси Джаз, вокалистът на британската група за електронна музика "Фейтлес" (Faithless), почина на 65-годишна възраст, предадоха Пи Ей Мидия и ДПА, на които се позова БТА.

Музикантът и диджей, чието истинско име беше Максуел Фрейзър, беше един от основните членове на денс групата заедно с Роло Армстронг и Систър Блис. Заедно те издадоха редица хитове парчета, сред които Insomnia, "God is a DJ и We Come 1.

В изявление, споделено в профила в "Инстаграм" на певеца и подписано с "Роло, Систър Блис и И-тайп бойс", се казва: "С разбито сърце съобщаваме, че Макси Джаз почина миналата нощ мирно в съня си в своя дом в Южен Лондон".

"Той бе човекът, който промени живота ни, даде собствен смисъл и послание на музиката ни. Беше прекрасен човек с време за всеки и мъдрост, която бе едновременно дълбока и достъпна. За нас беше чест и, разбира се, истинско удоволствие да работим с него", пишат колегите му.

"Фейтлес" е създадена през 1995 г. Групата издава седем студийни албума, като последният, All Blessed, е от 2020 г. "Фейтлес" имат и редица сборни албуми и са хедлайнери на някои от най-големите световни фестивали, включително този в Гластънбъри, където на 27 юни 2010 г. участва и в юбилейното издание на фестивала по случай 40-годишнината му.

Номинирани са за наградата "Брит" за най-добра британска денс група през 1999 г. и 2002 г.

Роденият в лондонския квартал Брикстън Джаз е фронтмен и на групата Maxi Jazz & The E-Type Boys. Той издава музика с групата Soul Food Cafe.