Пол Дароу, който изигра Кер Ейвън в сай-фай сериала на BBC "Седморката на Блейк", почина на 78 години след кратка болест, потвърди говорителят на актьора.

Дароу се превърна в емблематичен герой от малкия екран, влизайки в образа на компютърния експерт със съмнителен морал - Ейвън, който се сражава заедно с беглеца Блейк срещу тоталитарната федерация.

Популярната поредица на BBC One, която се излъчваше от 1978 г. до 1981 г., е създадена от Тери Нейшън. Дароу пое ролята на водещ персонаж в последните две серии на шоуто, след като Томас напусна. Особеният характер на героя, в контраст с безизразното му лице, го направиха любимец на публиката.

Освен в "Седморката на Блейк", Дароу се появи като гост-звезда в "Доктор Кой" през 1985 г., а между 2009 и 2014 г. имаше постоянна роля на съдия в "Закон и ред: Великобритания". Също така актьорът вземаше участие в дългогодишни британски сериали като "Емърдейл", "Улица "Коронация" и "Легенда за Робин Худ", където изпълняваше ролята на шерифа на Нотингам.

Пол Дароу е роден през 1941 г. в графство Съри, Великобритания. Докато учи в Кралската академия за драматично изкуство, споделя апартамент с Джон Хърт и Иън Макшейн. Жени се за Джанет Лис-Прайс през 60-те години, след като я среща на снимачната площадка на медицинския сериал "Emergency - Ward 10", в който и двамата имат роли. Тя умира през 2012 г.

Embed from Getty Images

През последните години Дароу имаше здравословни проблеми, които доведоха до ампутация на единия му крак, както и частична - на другия. През 2018 г. се появи в предаването "Pointless Celebrities" в инвалидна количка, където гостува заедно с още една от звездите на "Седморката на Блейк" - Майкъл Кийтинг.

Британският актьор имаше и дълга кариера в театъра. Едно от най-прочутите му превъплъщения е това на Самюел Ваймс от постановката, базирана на поредицата книги "Света на диска" на Тери Пратчет. Най-известен обаче ще остане с ролята си на Кер Ейвън.

Пред BBC приятелят на Дароу - Морийн Марс, сподели:

"В продължение на три десетилетия бях довереник на Пол и имах огромната привилегия да бъда част от живота му. Днес си отиде една звезда... Без него светът ще бъде по-мрачно място."