Американският актьор Рене Обержоноа, станал известен с участието си в култовия сериал "Стар трек", почина на 79-годишна възраст.

Смъртта му бе потвърдена от сина му Рене. Той заяви пред сп. "Ентъртейнмънт уикли", че баща му е починал от белодробен рак.

Сред най-известните роли на Рене Обержоноа е тази на Одо, който приема различни самоличности в "Стар трек: Космическа станция 9", припомня БТА, цитирайки Асошиейтед прес и ДПА.

"Това е ужасна загуба - заяви в Туитър актьорът Джордж Такеи. - Той бе прекрасен и интелигентен актьор. Той ще ми липсва."

"Винаги ще си спомням за чудесното си приятелство с Рене", допълни в Туитър актьорът Уилям Шатнър.

Рене Обержоноа е роден в Ню Йорк през 1940 г. Той прекарва детството си в Ню Йорк, Париж и Лондон. След като завършва университета Карнеги Мелън, дебютира в театъра.

Снимал се е също в сериалите "Адвокатите от Бостън", "Престъпни намерения", "Анатомията на Грей", "Добрата съпруга", "Военни престъпления", "Западното крило", "Ангелите на Чарли". Участвал е в редица постановки на Бродуей. Отличен е с награда "Тони" за съвместната си работа с Катрин Хепбърн в мюзикъла "Коко".