"Сбогом маестро, ще останеш винаги с нас". С тези последни думи, изписани върху венци, се сбогуваха с Астор всички, които го обичаха.

Десетки роднини, близки, приятели и колеги от света на магията изпратиха големия маг на България в последния му път. Поклонението се състоя в Арменската църква на Централните гробища в София. Венци и цветя поднесоха от Съюза на артистите, от Министерство на културата.

Антраник Шаварш Арабаджиян почина на 15 май, на 78-годишна възраст. 59 години той беше на сцената. 

Вижте снимки >>

Да го изпратят във вечния му път дойдоха много негови колеги, както и Искра Радева, Развигор Попов, Васил Петров, Рафи Бохосян, Александър Балкански.

Астор е единственият илюзионист в Европа, награден със "Златният Оскар" от Международното братство на маговете през 1981 г.

Снимка: bulFoto

Роден е на 18 ноември 1943 г. в град Шумен. Първият му досег с фокусите идва от баба му. Приживе той разказваше как точно е станало това. В полутъмната стаичка на баба си Дикранухи малкият Антро става свидетел на нещо невиждано. Старицата слага пръстена си на средния пръст и изведнъж той започва да подскача ту наляво, ту надясно. Следва нещо още по впечатляващо. Бабата залепя за нож три хартийки. Махне ли едната, без да я докосва, изчезва и другата. Само след часове малкият Антраник не само знае секретите на фокусите, но ги и прави със завидна ловкост и артистичност. Вирусът го е заразил. Вече нямал никакви колебания, че ще става маг.

Снимка: БТА

На 12 години организира в кварталния парк цирк, в който показва нещата, които е научил. На 18-годишна възраст самоукият илюзионист е навлязъл в тайните на тази професия. Първата му официална работа е в пътуваща трупа, в която свири на контрабас.

Псевдонимът му идва случайно, както на много известни хора от шоубизнеса и изкуството. Село Ивански е само на десет километра от Шумен. Една вечер салонът на читалището бил препълнен. Дебютантът Антраник Арабаджан стоял силно притеснен. Преди да излезе на сцената, нервите му били опънати до скъсване. Публиката обаче приела много радушно. Директорът на трупата отсякъл, че веднага го назначава и попитам за псевдонима му.

Погледът на Антраник се спрял на захвърлени отсреща гръцки ножчета за бръснене е изрисуван силует на мъж, с пелерина, цилиндър и надпис Astor. Отвърнал, че това ще бъде сценичното му име.

Снимка: Bulphoto

През 1981 година в Хасково за първи път маха главата и после показва номера в САЩ, Япония, Австралия, но по съвет на големият импресарио - Сами Кинг, избягва да прави този трик често. В Багдад  на шоуто му присъствала и Бони Тейлър, която отишла там с екипа си след концерт. Астор извадил няколко монети от пищното й деколте, по настояване на публиката, и всички изпаднали във възторг.

В кариерата си е направил над 16 000 представления по цялото земно кълбо. 

В интервю за БТА през 2018 година, Астор споделя най-голямата тайна, която е открил за живота и професията: "Не е важно да си най-добрият, важното е да си най-различният".