Той е толкова известен и успешен, колкото изобщо е възможно един човек да бъде. Можеше да стои у дома си, да брои всичките си 865 милиона долара богатство и да се радва на живота по един мечтан от мнозина начин, но Пол Маккартни винаги е готов за нови подвизи. Навръх рождения си ден - 80 години откакто е на тази земя, той отново е готов да завладее сцената и то на един от най-големите фестивали на Острова. Ще участва другата събота на Гластънбъри.

Пол Маккартни е най-богатият британски музикант, съобщи преди дни в. "Индипендънт", описвайки въпросните 865 млн. британски лири.

За всички онези летящи хора, "The Beatles" не са само най-великата група, но религия, невидимо място, където принадлежат. Всъщност религия е дума с негативни нюанси, така че по-добре да ползваме "вяра". "The Beatles" са вяра. 

Единият мощен двигател на групата, Пол, е роден на 18 юни 1942 г. в Ливърпул. Баща му Джим и майка му Мери-Патриша са от ирландски произход.

За разлика от повечето рокаджии, той е добродушен и кротък човек. Вземете един Пол и един Мик Джагър, с когото си размениха хапливи шегички миналата година.

Пол нарече "Rolling Stones" кавър банда, а преди няколко вечери когато Стоунс свириха в "дома" на "The Beatles", Ливърпул, изпълниха тяхна песен, нарочно, в оправдание на думите му - "I Wanna Be Your Man".

Пол започва да свири на 14-годишна възраст. Оказва се, че е левичар.

Първата му китара струва едва 15 лири. "Заслугата да се занимавам с музика се нарича Елвис Пресли", споделя след години той. 

С брат с Майк

Снимка: Getty Images

"Бяхме деца и нищо детско не ни бе чуждо. Все пак живеехме в Ливърпул. По тези места беше нормално да люлееш котки например. Говорихме си и за това, че трябва да служим в армията. Не можех да си представя да убивам. Затова започнах да убивам жаби. Казах си: "Закалявам се". Бях ги провесил на телена ограда и заведох брат ми да види, той се ужаси. Явно ме смяташе за луд. Тогава разбрах, че това са неща от тъмната страна, които се опитват да ни подхлъзват", разказа преди време Пол Макартни пред "GQ". 

Маккартни живее с майка си, която почива от рак, когато той е на 14. Той казва: "Да бъдеш тийнейджър, който е загубил своята мама беше особено нещо, за което всъщност не говориш много. Когато те попитат разбира се, ти ще отвърнеш, но нямаше да продължиш".

Един от приятелите му - Айвън, често ходи да гледа една група, в която той самият свири. През юли 1957 г. Пол присъства на изпълнение на този състав в енорийската църква на Уултън. Групата се нарича "Quarrymen", а соло китара и певец в нея е Джон Ленън. Тогава се запознават. Според някои пък се виждат за първи път в училищния автобус.

Една седмица по-късно Пол е приет в групата и свирят за пръв път на танцова забава в именития Консервативен клуб в Ливърпул.

Още от самото начало между него и Джон се заражда огромно приятелство, но и силна конкуренция. Двамата започват да се състезават кой ще измисли по-хубава песен. След години Пол ще каже, че неговото "не" е било непоклатимо в разговорите им, дори с риск да изглежда "не готин".

През 1957-а Пол присъединява към бандата, която после ще се превърне в "The Beatles", неговия приятел Джордж Харисън.   

Пол е доста добър и е на барабаните. Легендите приписват на Джон Ленън следната реплика: "Ринго Стар е вторият най-добър барабанист в групата".

Също толкова успешно се справя и с баса, пианото и акустичната китара. А гласът му е толкова пленителен, че е в постоянно надбягване с този на Джон. 

Снимка: Getty Images

Според някои историята на Ливърпулската четворка може за бъде разказана и така: Пол Макартни се среща с Джон Ленън и Джордж Харисън, когато са ученици в Ливърпул. Една ранна група, "Quarrymen", еволюира в "The Beatles". Те научиха занаята главно като свиреха кавър версии в клубове в квартала на червените фенери на Хамбург, Германия, а също и в подземния клуб в Ливърпул, "Cavern". Ринго Стар заменя предишния им барабанист, Пийт Бест, през август 1962 г., а два месеца по-късно излиза първият сингъл на "The Beatles", "Love Me Do". Скоро те са най-голямата група в света. След като направиха поредица от все по-иновативни записи, които остават шаблон, те се разделиха шумно през 1970 г. Ленън беше застрелян в Ню Йорк от луд фен през декември 1980 г. Харисън умира от рак през ноември 2001 г. След раздялата на групата, Маккартни е правил записи предимно като соло изпълнител, но също така, между 1971 и 1979 г., и със своята група "Wings".

Тандемът му с Джон Ленън ражда над 50 хита.

Пол е записан е в Книгата на рекордите на Гинес като най-успелия композитор в историята на популярната музика.

През 1997 г. получава рицарско звание, а 2001 г. става първият музикант, чието състояние минава един милиард долара.

Снимка: Getty Images

Пол е активист за правата на животните и вегетарианството. Пътеводна светлина в това му е Свети Франциск от Асизи, покровител на животните. Пол признава, че не може да убие и муха, но стане ли въпрос за комари, положението е друго. "Тъй като сега съм предан на хуманното отношение към животните, не бих убил и муха. Спасявам мухи, но комарите бих убил, защото ме нападат. Така че, вече знаете, имам параметри".

"Ако кланиците имаха стъклени стени, всеки щеше да е вегетарианец", казва той.

Женен е три пъти - последно за Нанси Шевъл. Има пет деца, петима внуци и една внучка.

Изключително добър художник е.

Над 60 диска с негово участие са златни, продал е общо 100 милиона албума и 100 милиона сингъла като китарист и вокал в "Бийтълс" и соло музикант.

Фен е на "Евертън" и "Ливърпул".

Любовта, без която не можем 

На тази снимка фотографът Линда Ийстман разговаря по време на пресконференция с Пол, две години преди да се оженят. 

С Линда

Снимка: Getty Images

На гражданската им церемония, любов повече от 30 години. 

Сватбата на Пол и Линда

Снимка: Getty Images

Хедър държи Стела, до тях е Мари

Снимка: Getty Images

Те имат четири деца - дъщерята на Линда - Хедър от предишен брак, (законно осиновена от Пол), Мери, Стела и Джеймс. Пол и Линда са винаги двама, винаги, до смъртта на Линда от рак на гърдата на 56-годишна възраст през 1998 г. След като Линда почина, Пол каза: "Ходех на психолог, защото знаех, че ще имам нужда от помощ. Той беше страхотен, особено в това, че ми помогна да се отърва от вината си - за това, че исках да бъда перфектен през цялото време... истински гадняр. Но тогава си помислих, чакай малко. Ние сме просто хора. Това беше прекрасното нещо в брака ни. Ние бяхме просто гаджета, момче и момиче, които имаха бебета. Деца". 

Следва неуспешен брак с Хедър Милс, от която има дъщеря Беатрис.

През 2011 година се жени за Нанси Шевал, с която се познават отдавна - тя и мъжът й са били в приятелски отношения с Линда и Пол. Нанси и Линда страдат по едно и също време от рак, но Нанси оцелява. И двете са силни и лоялни жени, пише пресата.

Нанси Шевал

Снимка: Getty Images

Небивалици

На снимката, на която "Бийтълс" вървят по пешеходната пътека към "Abbey Road", Пол Макартни не е в една крачка с останалите трима и освен това е единственият бос. Тези случайни подробности по-късно ще бъдат взети като основни "доказателства" за теория на конспирацията, според която в края на 1966 г. истинският Макартни е загинал при злополука и по време на тази снимка той е е заменен от двойник, който оттогава играе ролята на "Пол Маккартни".

Поне 10 пъти се появяват слухове, че е починал, които предизвикват световна паника сред милионите фенове на "Бийтълс".

Истории

През 1980 г. Макартни е арестуван в Токио за притежание на марихуана и след 10-дневен престой в затвора е освободен. След излизането си от затвора се изолира и прекарва време със съпругата си Линда. Следващият удар за него е новината за смъртта на Джон Ленън на 8 декември 1980 г. Известно време той не излиза на сцена, защото се опасява, че също ще бъде убит.

Години след убийството на Джон Ленън признава, че съжалява за дрязгите между двамата. "Ако знаех, че ще стане така, щях да съм по-благ. Той беше човек - маска, много малко хора допускаше до себе си".

Легендарната "Hey Jude" първоначално била със заглавие "Hey Jules". Пол Макартни я написал, за да успокои 5-годишния Джулиан Ленън, който бил много разстроен около развода на родителите си. По-късно Пол сменя името, повлиян от героинята Джуд от мюзикъла "Oklahoma".

С Джулиан Ленън

Снимка: Getty Images

"Все още съм онова малко дете. Наистина все още се чувствам неудобно, защото знам на колко години съм и се поглеждам в огледалото, и виждам на колко години съм. Но да, в живота ми се случват много хубави неща и като цяло си прекарвам доста добре", констатира той. 

Двамата гения, жените и славата

"Джон винаги е искал да прескочи скалата. Веднъж ми каза това. "Мислил ли си някога да скочиш?" Отвърнах: "Майната му. Ти скачай и ми кажи как е". Това е разликата между нас. Аз съм по-внимателен във всичко. Баща ми е много силен фактор в това. Той беше обикновен човек от работническата класа, много интелигентен, много добър с думите, но цялата му философия беше как да разрешава ситуации. Така че, това се оказа моят начин. Докато Джон, трябва да разберете, нямаше баща. Джон дори нямаше чичо. Баща му беше избягал. Джон чувстваше, че трябва да е джентълменът в семейството", разказва Пол.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

За славата, групитата и сексуалните нощи, той казва, че не всичко е било точно така.

Носи се е легендарна история, че когато всички делят една стая в Хамбург, мълчали, докато 17-годишният Джордж Харисън с разделял девствеността си, а накрая всички го аплодирали.

"Мисля, че това е вярно", казва внимателно Маккартни. "Въпросът е там, че тези истории, особено историите на Бийтълс, стават легендарни и трябва да се замисля всеки път преди да отговоря.

Знам, че ако някое от момчетата доведеше момиче, просто лягаха и не се забелязваше какво правят много-много. Може и Джордж така да е загубил девствеността си. Аз имам предвид, че в крайна сметка това беше една от силните страни на "The Beatles", тази близост, която винаги оприличавам на приятели от армията. Защото всички сте в една и съща казарма. Винаги бяхме много близки.

Наистина нямаше оргии, доколкото ми е известно. Имаше сексуални срещи от небесен вид и имаше групита. Вижте, това е моето преживяване, защото просто не обичам оргии. Веднъж когато бяхме във Вегас, човекът от турнето, който организираше нещата, попита: "Момчета — искате ли проститутка?".

Всички казахме "Да!". И аз поисках две. И ги имах и беше страхотно преживяване. Но това е най-близкото преживяване до оргия. Момчетата в съседната стая мисля, може да са поръчали нещо друго от менюто, не зная. Веднъж Джон заби една мадама в клуб и тя го покани в тях да правят секс, оказа се че това се случило пред очите на мъжа й.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Таланти

Наскоро Пол Маккартни издаде детска книга "Хей, дядо Готин", последва и продължение. Освен това той обича и да рисува. 

За разлика от Джон Ленън, който произвежда набор от скици от 60 до 70-те, Пол започва интимната си връзка с рисуването доста по-късно - в ранните 80, когато е повлиян от Уилям де Кунинг. Донякъде несигурен в себе си, Маккартни показва първите си картини през 1999 г. в малка галерия в Сиеген, Германия. Тогава той казва пред медиите: "Някой каза, че животът започвал след 40 години, и аз очаквах да нещо да се случи, но не ставаше. Куунинг освободи нещо в мен. Знам, че на някои автоматично няма да им харесат картините, защото просто аз съм ги рисувал, но това е ОК. Винаги е рисковано да правиш нещо отвъд полето, в което си известен. Винаги съм рискувал. В "The Beatles" много от това, което правихме, беше рисковано". На следващата година той прави силна изложба от 500 платна в Бристол, в галерията "Arnofini" и пресата публикува неговите творби със заглавие "Пол Маккартни: Живопис".

Пол Макартни притежава имоти в Лондон, Ню Йорк, Бевърли Хилс, Шотландия и ранчо в Аризона.

Въпреки всички житейски придобивки, казва, че:

"Няма по-голямо удоволствие да седнеш сам с китарата или зад пианото и просто да се опиташ да измислиш някаква песен."