От Земята, та чак до Мелмак надали ще се намери някой, който да не е чувал за Гордън Шамуей - симпатичният космат извънземен с набръчкан нос и седем стомаха, бивш капитан на бейзболния отбор в своето училище, в което е прекарал 122 години от живота си, и истински любител на котките... Особено ако стоят послушно между две филии хляб.

Да, имаше време, в което свежите лафове на Алф забавляваха зрителите. Наред, разбира се, със способността му да забърква "интергалактически проблеми", които семейство Танер да разрешава. Не стига всичко това, ами членовете на домакинството имаха за задача да го крият от НАСА, военните и любопитния поглед на съседката Ракел Ачмонек (чиято фамилия според Алф звучи като правописна грешка), която сякаш се конкурираше в шпионажа със самото ЦРУ. Не, не е майтап бе, Уили!

Вижте снимки >>

Именно този сериал превърна Андреа Елсън, изпълнила ролята на Лин, в истинска знаменитост. Седем години след края на тв продукцията обаче, тя се изгуби от полезрението на медията, като и до днес името ѝ отсъства от заглавията в пресата... Все едно потъна вдън земя. Много от нейните почитатели и досега не спират да се чудят къде е тя и каква е причината да избягва така умело всеобщото внимание.

Ето защо, давайки отговор на тези въпроси, решихме да разберем какво се случва с нея. За щастие днес 51-годишната актриса е съвсем добре и открито признава, че се чувства абсолютно щастлива далеч от обектива на камерата.

Сама преценява да се оттегли от светските среди и дори и за миг не съжалява за избора си, тъй като мотивът ѝ да го стори напълно си струва... Но преди да издадем какъв е той, нека си припомним нейната история, която доказва, че парите и известността не са всичко на този свят.

Андреа Хоуп Елсън е родена на 6 март 1969 г. в Ню Йорк, Съединените американски щати. Нейни родители са Стивън и Елинор, които имат още една по-голяма дъщеря - Саманта. Заради професията на баща ѝ, който работи в сферата на рекламата, семейството често се мести в различни градове из страната. До своята десетгодишнина Андреа е живяла в Ню Йорк, Чикаго, Сан Диего и Лос Анджелис.

Преди да се върне обратно в Голямата ябълка, зеленоокото момиче прекарва повече от 4 г. в Калифорния, където среща своя първи агент. Той я праща по най-различни прослушвания и така тя се озовава на кастинг за телевизионна реклама, чиито режисьори остават очаровани от нея на мига, затова веднага я ангажират за проекта. Изявата ѝ на малкия екран се оказва чудесен старт за модната ѝ кариера, тръгнала в тази ранна детска възраст. Лицето ѝ се появява още няколко пъти в паузите между предаванията по телевизионните канали, както и върху страниците на списанията.

Ако обаче днес я питате кога е усетила любовта към актьорската професия, тя ще ви отговори, че това се е случило не пред камерата, а на театралната сцена. Всъщност, тя разбира, че иска да бъде актриса на 11 г., докато изпълнява главната роля в училищна постановка по романа на Луис Карол - "Алиса в страната на чудесата".

След като осъзнава с какво иска да се занимава, тя започва да преследва мечтата си и същата година се включва за кратко в екипа на сериала "Саймън и Саймън", който тъкмо е направил своя дебют. Впоследствие той се радва на голям интерес в Америка и се излъчва в продължение на 8 години. Макар и малка, ролята ѝ в него осигурява на Елсън участие в шоуто "Silver Spoons" на следващата година.

Големият ѝ пробив идва през 1983 г., когато е едва на 14 г. Тя се озовава на снимачната площадка на продукцията на CBS - "Whiz Kids", но този път в ръцете ѝ е поверен един от основните персонажи. В предаването тя играе Алис Тайлър, която се изживява като детектив, заедно с приятелите си. Тийнейджърите разследват престъпленията, случващи се в родния им град, и залавят престъпниците с помощта на говорещ компютър.

Въпреки че сериалът бива спрян след пилотния си сезон, медията живо се интересува от подрастващите артисти, които се превъплъщават в действащите лица, и те красят кориците на различни издания, сред които сп. "16" , "Bop" и "Teen Beat".

Но истинската популярност, направила я в звезда от световна величина, я спохожда, разбира се, с "Алф". Надали когато се е явявала на кастинга за тв поредицата, тя си е представяла, че ситуационната комедия на NBS ще се превърне в един от най-големите хитове на 80-те, предоставил ѝ ролята на нейния живот, но точно така се случва. През 1986 г. тя влиза в образа на чаровната Лин Танер - голямата дъщеря на чиновника Уили и съпругата му Кейт, в чийто гараж изневиделица се разбива космическият кораб на дребния и рунтав извънземен Гордън Шамуей.

Подобно на всички герои в ситкома, създаден като пародия на култовата лента на Стивън Спилбърг - "Извънземното" , 17-годишното момиче с брекети и непокорна коса успя да спечели симпатиите на широката аудитория. Но снимачният процес, развил се в рамките на 4 години, е изключително изтощителен за нея, а в стремежа си да запази слабата си фигура в края на пубертета, тя развива булимия.

След края на "Алф" тя получава епизодични роли в множество продукции на малкия екран, включително и в "Женени с деца", "Луд съм по теб" и "Стъпка по стъпка", но през 1997 г. тя просто изчезва... Истината е, че един ден решава да загърби кариерата си и никога повече да не поглежда назад. Колкото и нереално да звучи, предвид съпътстващите я успехи и популярност, Андреа действително го прави.

Естествено, тя има съвсем основателна причина да напусне светлините на прожекторите - майчинството. Любопитен факт е, че освен със славата, пришълецът от Мелмак също така я среща ѝ с любовта. През 1993 г., облечена в бяла рокля и с букет цветя в ръце, тя застава на сватбения олтар до Скот Хопър, който е асистент-режисьор на "Алф". Четири години след разменените клетви, се ражда дъщеря им Клер. В този миг Андреа осъзнава, че иска да се посвети изцяло на семейството си и напуска завинаги шоубизнеса. През 2001 г. двамата с мъжа ѝ стават родители и на момче.

От време на време Елсън се съгласява да дава интервюта, в които признава, че не съжалява за промяната в живота си. В разговорите тя разкрива още, че нещото, което я поддържа енергична и позитивна е щастливият ѝ брак, който продължава и до днес, както и нейните наследници.

Много хора сигурно биха се запитали какво прави, след като прекъсва единствената позната ѝ професия. Отговорът е, че от 2008 г. насам тя официално е инструктор по йога, която практикува от 1993 г.

Днес тя живее в Калифорния, където има и собствено студио, в което преподава системата от физически, умствени и духовни практики.

"Йогата поддържа не само тялото ти, но също така ти помага да се справиш с емоционалните проблеми и стреса", казва тя в свое интервю.

Андреа не е голям привърженик на социалните мрежи, в които рядко публикува, но за сметка на това поддържа личен блог. В него тя не само държи почитателите си в течение на случващото се около нея, но също така им разкрива онези малки неща от ежедневието си, които ѝ правят силно впечатление.