Конкурсната програма на Международния филмов фестивал в Кан приключва днес с прожекциите на два филма - "Нитрам" на австралиеца Джъстин Курцел и "Неспокойните" на белгиеца Йоаким Лафос.

Изненадите в една от най-престижните кино прояви са възможни докрай. През 2019 г. филмът "Паразит" на корейския режисьор Пон Джун-хо в последния момент измести конкуренцията и получи наградата "Златна палма".

Засега една лента се откроява от останалите с ярката си естетика - японския "Карай колата ми" на режисьора Рюсуке Хамагучи по новела на Харуки Мураками.

Другите продукции, стоящи високо в класацията на международните кинокритици, анкетирани от "Screen International", са "Анет" на французина Леос Каракс, "Червена ракета" на американеца Шон Бейкър, "Най-лошият човек на света" на норвежкия режисьор Йоаким Трир.

Възможно е "Палмата" да бъде връчена и на жена. Режисьорката Жулия Дюкурно беше обсипана с похвали за филма "Титан". Открои се и унгарката Илдико Енеди с "Историята на жена ми".

Прогнозите обаче са пословично трудни. Решението е на журито с председател Спайк Лий и толкова различни членове като бразилския режисьор Клебер Мендонса Фильо и певицата Милен Фармер, пише БТА. В него са още четири жени - режисьорките Мати Диоп и Джесика Хауснер, актрисата и режисьорка Мелани Лоран, актрисата Маги Джиленхол, и четирима мъже. Освен председателят му, който е първият афроамериканец на поста, и Мендонса Фильо, това са актьорите Сон Кан-хо и Таар Раим.

В журито "не харесваме същите песни, нито същите телевизионни предавания и в крайна сметка деветимата гласуваме", каза Спайк Лий.