Преговори за условията на труд и възнагражденията между холивудските актьори и филмовите студия се провалиха, като от професионалната гилдия обявиха, че единодушно препоръчват да се започне стачка, предава задокеанската преса.

Ръководството на профсъюза на артистите обяви, че националният съвет ще се събере по-късно в четвъртък, за да гласува за прекратяване на работата.

Ако обявяването на стачка бъде одобрено, то актьорите ще се присъединят към филмовите и и телевизионните сценаристи, които спряха да работят в началото на месец май.

Както американската Гилдия на актьорите, така и тази на сценаристите, настоява за увеличаване на основното възнаграждение, гаранции, че трудът им няма да бъде заместен от изкуствен интелект и други.

Заради протеста на сценаристите американските вечерни телевизионни шоу програми излъчват повторения, прекъснаха снимките на повечето продукции за есенния телевизионен сезон и спря работата по високобюджетни филми, пише БТА.

Стачка на актьорите ще доведе до принудително преустановяване на работата по продукциите на холивудските студия и ще окаже по-силен натиск върху медийни компании да търсят решение, отбелязва Ройтерс.