Яна Маринова е истински магнит на високи токчета, макар в ежедневието си рядко да носи такива, освен, разбира се, ако няма специален повод за това. Факт обаче е, че тя умее да привлича всеобщото внимание, независимо къде се намира и какво прави. Усмивката е нейният постоянен аксесоар, а в живота тя е абсолютно непринуден и естествен човек, който, въпреки своя статут на звезда, остава здраво стъпил на земята.

Вчера красавицата, изявяваща се както на малкия и големия екран, така и на театралната сцена, посрещна своя 42-ри рожден ден, макар годините да не ѝ личат. Хубавия повод тя отбеляза със снимка в социалните мрежи, заснета на празненството по случай личния ѝ празник, по време на което наздравиците се вдигат с безалкохолна бира, тъй като актрисата споделя, че още на следващия ден я чака работа. За събитието тя се е спряла на тъмна рокля с къс ръкав, а в ръцете си държи голям букет от рози.

Вижте кадъра >>

"Благодаря ви за любовта и пожеланията, приятели! Не бих била силна без вас, нищо не би имало смисъл, ако няма с кого да го споделя", гласи посланието към кадъра.

Яна е родена на 17 август 1978 г. в София. Завършва столичното спортно училище "Славия", като 10 години от живота ѝ преминават в усилени тренировки по лека атлетика. По-късно получава и висше икономическо образование в УНСС.

Като дете първата ѝ мечта е да стане говорителка, но след като в тийнейджърските си години гледа филма "Кървав спорт" с Жан-Клод Ван Дам вече знае, че иска да бъде актриса. Но животът ѝ се стича по съвсем различен начин и тя започва работа като управител на ресторант. След преживян емоционален срив решава да смени посоката на своя житейски път, ориентирайки се към модния свят. И макар в средите тенденциозно да се търсят все по-млади момичета, привлекателната външност, с която е надарена, ѝ осигурява място на подиума. Първото ѝ участие в ревю е на 25-годишна възраст, а само година по-късно печели титлата "Мисис България".

Снимайки се в редица реклами, лицето ѝ става все по-разпознаваемо. Но тя така и не забравя своя най-голям копнеж и през 2004 г. прави първата стъпка към реализацията му. Тогава се явява на кастинг за образа на Калина в сериала "Хотел България", която в крайна сметка получава. Самата тя казва, че персонажът сякаш е писан за нея, тъй като с героинята ѝ донякъде ги свързва обща съдба. Калина е малтретирана от бившия си мъж, а в миналото си Яна е била изправена пред сходен проблем. Когато е на 16-17 г. тя попада в среда, която определя като лоша. Тогавашното ѝ гадже не само я тормози, но дори я прострелва в крака. Случилото се обаче я прави по-силна.

След първата си изява на малкия екран, харизмата на Маринова ѝ отрежда място сред постоянните лица в телевизията. В продължение на 2 години тя е водещ на предаването "Елегантно". След като се оттегля от тази роля се заклева, че повече няма влезе отново в нея, но все пак през 2013 г. се съгласява да води музикалното реалити "Гласът на България".

Преди това обаче е участник в третия сезон на "Сървайвър", където смело посреща тежките изпитанията, демонстрирайки завидни физически умения.

През годините е била каскадьор в различни холивудски продукции, снимани в България, а сред техните заглавия попадат тези на "Конан Варварина" и "300: Възходът на една империя".

Застава пред камерата и в сериалите "Забранена любов", "Стъклен дом", Фамилията" и "Връзки". Главните роли, с които блести в родното кино, са в лентите "XI А", "Привличане" и "Диви и щастливи". Епизодични участия има и в българските филмите "Живи легенди" и "Екшън".

Колкото до театъра, в неговата история влиза с представленията "Изборът на Марта", "Смях в залата", "Любовни писма" и др.

През 2010 г. казва "Да", официално вричайки се в любов на Тихомир Винчев, когото среща на снимачната площадка на продукцията "Стъклен дом". Двамата се женят преди десет години и са заедно и до днес. Яна е била омъжена и преди, а от първия си брак има син, който носи името Никола.