Британският принц Андрю потвърди, че е получил чрез свой адвокат документите за заведено в САЩ дело срещу него за изнасилване, с което ефе. Потвърждението е подписано от адвоката на аристократа, одобрено е от федерален съдия в Манхатън и е вписано в съдебния регистър във вторник.

В документите се посочва, че синът на кралица Елизабет Втора е оспорвал иска. Три дни след телефонен разговор с адвокатите на 21 септември е било подписано споразумението за потвърждение.

В иска си американката Вирджиния Джюфре твърди, че принц Андрю я насилвал многократно през 2001 г., когато тя била под 18 години. Адвокатът му определи обвинението като "безпочвено".

Връчването на документите по заведен иск в САЩ обикновено е рутинно, но се усложнява, когато ответникът живее извън страната. Съдия трябва да се увери, че ответникът е редовно осведомен за обвиненията и разполага с достатъчно време, за да им отговори. Херцогът на Йорк трябва да депозира отговор на твърденията в иска на Джюфре до 29 октомври.

Снимка: Getty Images

Адвокатите на Джюфре уведомиха съдията, че са връчили документите на принц Андрю по различни начини, макар и не пряко и лично на него. Висшият съд в Лондон дори се включи в процедурата, като прие искане от адвокатите на ищцата официално да се свържат с принц Андрю и да го уведомят за иска.

Адвокат Андрю Бретлър от Лос Анджелис, приел документите от името на принц Андрю, заяви в съда този месец, че твърденията на Джюфре са "безпочвени, неприложими и потенциално незаконни", припомня БТА. В края на 2019 г. принц Андрю заяви в предаването "Newsnight" на ВВС, че никога не е правил секс с Джюфре.

Според Бретлър кралската особа не може да бъде съдена, защото преди е имало друго подобно дело в САЩ, което било решено и което "освобождава клиентът ни от всякаква отговорност". Споразумението по това дело от 2009 г. все още е секретно.

Снимка: AP/БТА