Херцогът на Йорк - принц Андрю, обяви, че се оттегля от кралските си задължения, тъй като скандалът с Джефри Eпстийн се е превърнал в "голямо смущение" за кралското семейство.

Вижте снимки на Андрю >>

59-годишният принц Андрю съобщи, че е помолил кралицата за разрешение да се оттегли за "обозримото бъдеще". Той каза, че дълбоко съчувства на жертвите на Eпстийн и на всички, които искат някаква форма на възмездие.

Херцогът се сблъска с реакцията на обществото след интервю за BBC за приятелството си с американския финансист.

В изявление той каза: "Продължавам недвусмислено да съжалявам за това, че ме асоциират с Джефри Eпстийн. Неговото самоубийство остави много въпроси без отговор, особено за жертвите му и дълбоко съчувствам на всички, които са засегнати и искат някаква форма на възмездие. Мога само да се надявам, че след време ще успеят да възстановят своите животи."

Той добави, че е готов да е готов да помогне на правораздавателните органи и техните разследвания.

Кралският кореспондент на BBC Джони Даймънд заяви, че този ход е "голяма стъпка" и е "почти безпрецедентен в съвременността". Той допълни, че това показва осъзнаване, че "интервюто е "разстроило много хора".

"Това беше повече от лоша реклама за принц Андрю и явно нанесе щети на кралското семейство", каза още Даймънд.

По-рано писмо, писано от Бъкингамския дворец до вестник "Таймс" постави под съмнение кога херцогът среща за първи път Епстийн.

В писмото от 2011 г. се казва, че двамата са се срещнали в началото на 90-те години на XX век, а не през 1999 г., както каза принц Андрю в интервюто пред BBC.

Писмото бе публикувано, след като "Таймс" съобщи за снимка на принца с Вирджиния Робъртс, която по-късно свидетелства, че е била принудена да прави секс с него, когато e била на 17 години, а после още два пъти в Ню Йорк и на частен остров на Епстийн на Карибите. Принцът заяви, че такова нещо не се е случвало и каза, че е готов да даде показания пред правосъдието при подходящите обстоятелства.

Пред пресата през август обвинителката пък беше казала, че принцът знае много добре какво е направил и изрази надежда, че той ще бъде честен. Тогава тя беше изслушана по време на съдебно заседание в Ню Йорк, където 15 други тъжителки се явиха също в съда, малко преди съдебното преследване срещу Епстийн да приключи с мотива, че той се е самоубил в затвора две седмици по-рано.

Много от обвинителките на Епстийн казват, че са били "набирани" от Гизлен, която е приятелка на принца и която е била бивша съратничка на американския финансист - нещо, което тя отрече.