Британският престолонаследник Принц Чарлз и синът му принц Уилям посетиха медицински работници на предна линия в борбата с коронавируса - първата им обществена поява, откакто бяха въведени ограничителните мерки през март, съобщи Ройтерс.

Вижте снимки >>

Принц Чарлз и съпругата му Камила посетиха Кралската болница в Глостършир и се срещнаха са около 20 души от персонала. В болницата са лекувани 650 пациенти с Ковид-19.

Принц Чарлз и съпругата му Камила посетиха Кралската болница в Глостършир

Снимка: АР/БТА

Принц Чарлз и съпругата му Камила посетиха Кралската болница в Глостършир

Снимка: АР/БТА

Принц Уилям посети службата за бърза помощ "Кингс Лин", която реагира на повиквания в район, обхващащ 6,2 милиона души в Източна Англия. Той разговаря с персонала за ефекта на кризата с коронавируса върху психичното здраве на първите реагиращи.

Принц Уилям посети службата за бърза помощ "Кингс Лин", която реагира на повиквания в район, обхващащ 6,2 милиона души в Източна Англия

Снимка: АР/БТА

Представителите на кралското семейство, включително престолонаследникът и следващия по ред - принц Уилям, публикуваха снимки и видеозаписи по време на извънредното положение, но не участваха в обществени ангажименти извън дома си.

Принц Чарлз се зарази с новия коронавирус през март, но състоянието му не наложи болнично лечение.

Принц Уилям посети службата за бърза помощ "Кингс Лин", която реагира на повиквания в район, обхващащ 6,2 милиона души в Източна Англия

Снимка: АР/БТА

И докато принц Чарлз и принц Уилям направиха първите си публични изяви от март насам, то кралица Елизабет Втора за пръв път пропуска конните надбягвания "Роял Аскот", откакто преди 68 години се възкачи на британския престол.

Кралица Елизабет Втора на конните надбКралица Елизабет Втора на конните надбягвания през 1952 г

Снимка: АР/БТА

Досега нищо не възпрепятстваше присъствието на Нейно Величество на тези състезания - нито бременност, нито реч пред парламента, нито разпространението на огнищата на шап през различните епохи. Но тази година 94-годишният монарх няма да е сред присъстващите на откритите днес конни гонки "Роял Аскот" заради пандемията от Ковид-19,  предаде Асошиейтед прес.

Това е едно от най-престижните състезания, с което се открива активният летен спортен сезон, в който блестят тенис-турнирът в Уимбълдън и голф турнирът "Бритиш оупън". Но за разлика от тенис и голф състезанията, конните от "Роял Аскот" не бяха отменени заради Ковид-19. Те обаче ще се проведат без публика. Тази година над 300 хиляди зрители, облечени по традиция в най-елегантните си одежди, няма да могат да присъстват на престижната 5-дневна проява.

Кралица Елизабет Втора на конните надбКралица Елизабет Втора на конните надбягвания през 2006 г. ягвания през 2016 г.

Снимка: АР/БТА

Кралицата остава в изолация вече три месеца в замъка Уиндзор западно от Лондон заедно с 99-годишния си съпруг принц Филип. Нейното изкушение ще бъде още по-голямо, тъй като тя се намира само на около 20 минути път от "Роял Аскот". Но във времена на пандемия нейното височайше присъствие просто става невъзможно. Елизабет Втора, която се слави като една от най-големите поклоннички на конните състезания, ще трябва да се задоволи тази година с проследяването им от телевизионния екран. Няколко нейни коне ще вземат участие в надбягванията, сред които е и Фърст Рисийвър, който ще бъде язден от жокея Франки Детори. Нейни състезателни коне са й донесли наградни суми в размер на 9 милиона долара през последните три десетилетия, припомня агенцията.