Мини-колекция, в която си дават среща луксът и устойчивата мода, беше представена в Лондон с подкрепата на благотворителната фондация на принц Чарлз.

Британският престолонаследник заяви, че е бил изключително впечатлен от колекцията от 18 артикула - 10 дамски и 8 мъжки облекла, пусната от неговата фондация. Представянето се реализира в партньорство със сайта за интернет продажби "Yoox Net-a-Porter".

Колекцията устойчива мода е финалната фаза на проекта "Modern Artisan" на фондацията на принца. В него шестима италиански студенти от Политехниката в Милано проектираха дрехи, изработени във Великобритания от шестима дипломирани в областта на традиционните занаятчийски техники в Шотландия.

По думите на аристократа това е ключът към преоткриване на значението на природата и на природните ресурси.

"Философията на еднократната употреба е просто лудост", коментира той.

Принц Чарлз е убеден защитник на природната среда и се противопоставя на тенденцията "фаст фешън", евтината мода, която не пести ресурси.

В декемврийският брой на сп."Vogue" британският престолонаследник довери, че е от тези хора, които мразят да изхвърлят каквото и да било. Той предпочита да се грижи за дрехите си, дори да ги позакърпва, вместо да ги остави на произвола.

Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от The Royal House Of Windsor (@royalsofgreatbritain) на

Моделите от представената устойчива модна колекция носят цифрова информация, проследяваща историята на продукта и материалите, хората, които са ги изработили и съвети как те да се поддържат и съхраняват в продължение на години, пише БТА,

През 2019 г. кралската особа предостави копривата от резиденцията си в Хайгроув хаус на двама екологични дизайнери, Вин+Оми, които я претвориха в облекла, представени на модно ревю в Лондон.

Сегашната екологична колекция е вдъхновена от работите на Леонардо да Винчи и в нея е използван кашмир, вълна от Шотландия и екологична коприна от Италия.