Мини-колекция, в която си дават среща луксът и устойчивата мода, беше представена в Лондон с подкрепата на благотворителната фондация на принц Чарлз.

Британският престолонаследник заяви, че е бил изключително впечатлен от колекцията от 18 артикула - 10 дамски и 8 мъжки облекла, пусната от неговата фондация. Представянето се реализира в партньорство със сайта за интернет продажби "Yoox Net-a-Porter".

Колекцията устойчива мода е финалната фаза на проекта "Modern Artisan" на фондацията на принца. В него шестима италиански студенти от Политехниката в Милано проектираха дрехи, изработени във Великобритания от шестима дипломирани в областта на традиционните занаятчийски техники в Шотландия.

По думите на аристократа това е ключът към преоткриване на значението на природата и на природните ресурси.

"Философията на еднократната употреба е просто лудост", коментира той.

Принц Чарлз е убеден защитник на природната среда и се противопоставя на тенденцията "фаст фешън", евтината мода, която не пести ресурси.

В декемврийският брой на сп."Vogue" британският престолонаследник довери, че е от тези хора, които мразят да изхвърлят каквото и да било. Той предпочита да се грижи за дрехите си, дори да ги позакърпва, вместо да ги остави на произвола.

Моделите от представената устойчива модна колекция носят цифрова информация, проследяваща историята на продукта и материалите, хората, които са ги изработили и съвети как те да се поддържат и съхраняват в продължение на години, пише БТА,

През 2019 г. кралската особа предостави копривата от резиденцията си в Хайгроув хаус на двама екологични дизайнери, Вин+Оми, които я претвориха в облекла, представени на модно ревю в Лондон.

Сегашната екологична колекция е вдъхновена от работите на Леонардо да Винчи и в нея е използван кашмир, вълна от Шотландия и екологична коприна от Италия.