Делото за клевета, което принц Хари води срещу в. "Mail On Sunday" заради статия за охраната му, трябва да бъде гледано в съдебна зала, каза магистрат от лондонския Висш съд, цитиран от осведомителните агенции, съобщава БТА.

Той подаде иск срещу издателя "Associated Newspapers" миналата година заради статия, в която се твърди, че е предложил да плати за полицейска охрана, но едва след като поде друга правна битка срещу британското правителство. Според публикацията принцът се е опитал да запази в тайна подробности за съдебния казус с правителството заради обществено финансираната си охрана - която беше свалена, след като Хари се оттегли от кралските задължения през 2020 г. - и неговите сътрудници се опитаха да го покажат в положителна светлина.

Адвокатите му казаха в лондонския Висш съд , че издателят "Associated Newspapers" няма надеждна защита по заведения от клиента им иск. В спорната статия се казва, че клиентът им е предложил да плати за полицейска защита при кризисна среща с покойната кралица Елизабет, неговия баща и брат му принц Уилям в имението Сандрингам през януари 2020 г. От своя страна адвокатите на издателя казаха, че имат силни аргументи на своя страна. Те настояват, че изявлението на принца, публикувано от негови представители преди статията, лъжливо е твърдяло, че правителството е отказало предложението на Хари да плати за полицейска защита.

Съдия Матю Никлин заяви в писмено решение, че "Associated Newspapers" има реални изгледи за успех по време на съдебен процес, който вероятно ще се състои през 2024 г.