Принц Хари окачестви като женомразки термина "Мегзит" - фраза, използвана от британската преса, за да опише неговото решение отпреди година да се откаже от кралските си задължения заедно със съпругата си Меган.

Малкият син на покойната лейди Ди сподели виждането си във видео в рамките на дискусия, наречена "Интернет машината на лъжата" ("The Internet Lie Machine") и организирана от американското списание за технологии и култура "Wired".

По думите му терминът е пример за онлайн и медийна омраза.

Вижте снимки на Хари и Меган >>

"Може би хората знаят това, а може би не, но "Мегзит" беше или е женомразки термин и беше създаден от трол. Подхранван от кралските кореспонденти, той растеше и растеше и се разпространи в масовите медии. Но започна с трол", заяви той, без да разкрива подробности.

Снимка: Getty Images

Хари и Меган се преместиха в Калифорния миналата година, за да водят по-независим живот. Аристократът каза, че една от причините за напускането им е расисткото отношение от страна на британските таблоиди към половинката му, чиято майка е чернокожа, а баща ѝ е бял.

Проучване, публикувано през октомври от медийните анализатори Bot Sentinel, идентифицира 83 акаунта в Twitter, които са отговорни за 70 процента от омразното съдържание и дезинформация, насочени към бившата актриса, добила популярност с ролята си в сериала "Костюмари", и нейния мъж.

Визирайки проучването, Хари каза, че "може би най-тревожната част от него е броят на британските журналисти, които са взаимодействали с тях и са подхранвали лъжите, връщайки ги обаче като истина".

Снимка: Getty Images

От тогава херцогът и херцогинята на Съсекс водят кампания срещу негативността в социалните мрежи, която според тях засяга психичното здраве на хората, припомня БТА. По думите на Хари дезинформацията е "глобална хуманитарна криза".

Говорейки за майка си принцеса Даяна, която загина в Париж в автомобилна катастрофа, докато беше преследвана от папараци, Хари допълни:

"Познавам добре тази история. Загубих майка си заради този самопроизведен бяс и очевидно съм решен да не загубя майката на децата си заради същото нещо".