Испания глоби белгийския принц Йоахим с 10 400 евро за нарушаване на карантинните разпоредби при пътуване до страната през миналия месец, където е дал положителен резултат на тест за коронавируса, предаде Ройтерс. Агенцията се позовава на испански държавен служител.

28-годишният принц, който е племенник на белгийския крал Филип, е пътувал на 24 май от Белгия за Андалусия, за да кара там стаж. След като пристигнал обаче, той не се подложил на задължителната за всички пристигащи 14-дневна карантина.

Вижте принца през годините >>

Принцът е признал, че е извършил нарушение и до 15 дни трябва да плати глобата, каза цитираният от Ройтерс служител. Принц Йоахим, който е десети поред за наследяване на престола, е дал положителна проба за коронавируса, след като на 26 май е бил на парти в град Кордоба.

Сега той е под карантина в Испания, пише БТА. Испанските власти проверяват празненството, на което според испанския вестник "El País" са присъствали 27 души. Aко информацията се потвърди, ще е нарушение на карантинните правила в Кордоба, където бяха позволени събирания на най-много 15 души.

Източник, близък до белгийския кралски двор, твърди обаче, че Йоахим бил всъщност на две партита, в които участвали съответно 12 и 15 души.