Княз Кирил Сакскобурготски ще бъде сред кралските персони на панахидата на принц Филип, съпруг на Елизабет Втора. Възпоменателната служба трябва да се проведе в Уестминстърското абатство от 11:30 ч. днес и на нея ще бъде отдадена почит към на приноса на херцога на Единбург към обществения живот.

От "Daily Mail" припомнят, че Кирил е вторият син на цар Симеон II, известен още като Симеон Сакскобургготски, който е бил последният управляващ цар в България от 1943 до 1946 г., преди по-късно да заеме поста министър-председател на България от 2001 г. 2005 г. Наричат го принц Кирил Преславски.

Симеон е четвърти братовчед на бащата на кралицата Джордж VI и присъства на сватбата на херцога и херцогинята на Кеймбридж през 2011 г.

През септември 1989 г. Кирил се жени за Мария дел Росарио Надал и Фустер де Пучдорфила, известна още като Розарио Надал, дъщеря на Мигел Надал и Пестард, индустриалец от Балеарските острови.

Снимка: Getty Images

Около 1800 гости се очакват на днешната служба, включително британски и европейски кралски особи, представители на многото благотворителни организации, на които херцогът е бил патрон или президент, Борис и Кари Джонсън и сър Дейвид Атънбъро. Хари и Меган си остават в Монтесито, Калифорния.

На службата ще присъстват испанския крал Фелипе VI и съпругата му Летисия, нидерландския крал Вилем, съпругата му Максмиа и майка му Беатрикс, шведския крал Густав и съпругата му Силвия, белгийския крал Фелипе и съпругата му Матилда, датската кралица Маргарете Втора, престолонаследникът на Бахрейн Салама бин Хамад ал Халифа, пазителката на короната на Румъния Маргарете и съпругът ѝ Раду, велитката херцогиня на Люксембург Мария Тереза, принц Албер и други. Албер ще бъде на събитието без Шарлен.

Самата Елизабет Втора е решена да пътува до Лондон, за да отбележи дългия и продуктивен живот на съпруга си. Това ще бъде първият ѝ голям публичен ангажимент, далеч от замъка Уиндзор, от близо шест месеца, съобщават още запознати.