Погледите на британците сега са насочени към първото посещение на херцога и херцогинята на Кеймбридж в Ямайка, където ярко свети фарът на републиканската идея, пише вестник "Сънди таймс". Вчера 39-годишният Уилям и 40-годишната Кейт поеха на поредица от пътувания, посветени на платинения юбилей на кралицата, които ще ги отведат също така в Белиз и Бахамските острови.

В Ямайка те ще се срещнат с министър-председателя Андрю Холнес, ще присъстват на честване на Боб Марли и ще приемат парада на въоръжените сили на страната. Успехът на тяхната мисия може да определи дали те ще царуват като крал и кралица на Ямайка, която получи независимост от Великобритания през 1962, пише политическият наблюдател на "Таймс".

Републиканското движение в Ямайка не е ново. През 2012 г. министър-председателката Порша Симпсън-Милър, която привърженик на републиканската форма на управление, в речта си при встъпването си в длъжност обеща да сложи край на монархията.

След декларацията й министерството на външните работи изпрати едно от най-ефективните по онова време "оръжия" - принц Хари - на обиколка на Белиз, Бахамите, Ямайка и Бразилия. Часове преди срещата с Хари Симпсън-Милър предложи Великобритания да се извини и да плати компенсация за "злите и жестоки години на робството", като не пропусна да заяви решимостта си да премахне монархията.

Няма съмнение, че Ямайка трябва да стане република, каза Андрю Холнес, нейният министър-председател дни след историческия ход на Барбадос миналата година, който скъса връзките си с монархията.

Професор Филип Мърфи, директор на Института за изследвания на Британската общност на Лондонския университет, смята, че Ямайка е представител на тенденцията за отказ от монархията, защото политическата воля е силна и въпросът за репарациите за колониализма и робството придава допълнителна морална тежест на републиканската кауза.

През 2020 г. генерал-губернаторът на Ямайка обяви, че ще престане да носи кралските отличителни знаци на Ордена "Свети Михаил и Свети Георги", на който е изобразен бял архангел, стъпил на врата на Сатаната, представен като чернокож мъж.

Въпреки даваните десетилетия наред обещания от страна на правителствата и проучванията, показващи, че половината от жителите на Ямайка подкрепят републиката, Ямайка не предприема действия, пише анализаторът. Барбадос беше уникален с това, че не обяви референдум, с който да се заяви, че британската кралица вече не е държавен глава на страната, а премиерът Миа Мотли използва мнозинството си, за да прокара това решение.

Всичките осем останали карибски кралства - Белиз, Ямайка, Бахамските острови, Антигуа и Барбуда, Гренада, Сейнт Лусия, Сейнт Винсент и Гренадин и Сейнт Кристофър и Невис - трябва да организират референдуми, за да се откажат от монарха. Професор Мърфи смята, че никой все още не е имал смелостта да рискува да го направи, защото референдумите са непредвидими, а официалната линия на Бъкингамския дворец остава непроменена: "Въпросът за ямайския държавен глава е изцяло въпрос на правителството и народа на Ямайка".