Британският принц Уилям и съпругата му Кейт пристигнаха вчера в Белиз за едноседмична карибска обиколка, помрачена от местен протест още преди започването си, на фона на все по-силно вглеждане в колониалните връзки на британската империя с региона, предаде Ройтерс.

Пристигането на херцога и херцогинята на Кеймбридж съвпада с празненствата по случай навършването на 70 години от възкачването на кралица Елизабет Втора на трона. Обиколката се осъществява близо 4 месеца след като Барбадос гласува да стане република, късайки връзките си с монархията, но остана част от ръководената от Великобритания Общност на нациите.

Внукът на кралица Елизабет и съпругата му ще прекарат първите три дни в Белиз, който преди се наричаше Британски Хондурас. Но планирано за днес събитие беше отменено, след като няколко десетки селяни участваха в протест.

Жители на Индиан крийк - село на коренното население мая в Южен Белиз, казаха за Ройтерс, че са разстроени, че хеликоптерът на височайшите особи е получил разрешение да кацне на местно игрище за футбол без да е имало предварителни консултации.

Селото води спор с компания, подкрепяна от кралското семейство във Великобритания и това подклажда недоволство във връзка с уреждане на спорове за земи, което коренни групи продължават да оспорват.

След Белиз херцогът и херцогинята трябва да заминат за Ямайка и Бахамските острови.

Бивш прессекретар на кралицата каза, че обиколката е посещение на добра воля, целящо да повиши поне временно популярността на кралското семейство.