Британският престолонаследник принц Уилям каза, че иска "да види как можем да помогнем" при разговора си с продуцентите на документалния филм "Навални" за съдбата на руския дисидент Алексей Навални, съобщават британските медии.

Лентата на канадския режисьор Даниъл Роър, в чието създаване участва и българския журналист Христо Грозев от платформата за журналистически разследвания "Белингкат", спечели награда БАФТА на Британската академия за кино и телевизия в категорията за документален филм. Създателите на продукцията посветиха наградата на семейството на Навални и на българския разследващ журналист Христо Грозев.

След наградната церемония големият син на крал Чалрз Трети каза на продуцентите Одеса Рей и Шейн Борис, че работата им е "сериозно впечатляваща". Той ги попита "какво можем да направим, за да помогнем?"

Рей го насърчи "да разпространи" и му разказа подробности от съдбата на руския опозиционен водач Навални, който е в затвор на 250 километра от Москва.

Уилям отвърна, че иска "да видим как можем да помогнем", преди да приключи разговора с поздравления към кинематографите за отличието, което според него е "много добре заслужено".

На церемонията Рей каза: "Искаме да посветим тази награда на Христо Грозев, нашия български нърд с лаптоп, който не може да е с нас тази вечер, тъй като животът му е под заплаха от руското правителство и Владимир Путин".

Грозев, който отговаря за руските разследвания в "Белингкат", написа в Twitter в петък, че бил "изненадан" от "забрана" и че му било казано, че представлява "риск за обществената сигурност". От лондонската полиция казаха, че полицейските сили "не забраняват и не могат да забранят" на отделни хора да посещават събития и това е отговорност на организаторите. От полицията добавиха, че не коментират сигурността на отделни хора или съветите, които са им отправили, но казаха, че са "категорично загрижени" от "враждебните намерения на чужди държави" на британска земя.

Принц Уилям, който е президент на Британската академия за кино и телевизия, бе на церемонията със съпругата си Кейт, принцеса на Уелс, предава БТА. Двамата разговаряха с представители на академията и с отличените Кейт Бланшет, Остин Бътлър, Ема Маккей и Дейвид Брадли. Принц Уилям и Брадли са почитатели на футболен клуб "Астън вила".