Принцеса Марта Луиз, най-голямата дъщеря на краля на Норвегия Харалд V и кралица Соня, и нейният американски годеник Дурек Верет, самопровъзгласил се за "шаман", ще се оженят на 31 август 2024 г., съобщи АФП, позовавайки се на двойката, пише БТА. Сватбата ще се състои в с. Гейрангер на брега на едноименния фиорд в югозападната част на Норвегия, включен в списъка на ЮНЕСКО.

За разкритата през 2019 г. връзка на 51-годишната принцеса и 48-годишния "шаман Дурек" се изписа много в скандинавското кралство, където методите от алтернативната медицина и позициите, заемани от въпросния духовен водач, който е популярен в Холивуд, доведоха до обвинението му в шарлатанство. 

"Невероятно щастливи сме, че ще можем да отпразнуваме любовта си във великолепната обстановка на Гейрангер", се казва в изявлението на двойката.

Марта Луиз и Дурек Верет обявиха годежа си миналия юни с благословията на крал Харалд. В отделно изявление кралската двойка и братът на Марта - престолонаследникът принц Хокон, поздравиха двойката и казаха, че са "щастливи да приветстват Дурек Верет в семейството".

Снимка: Getty Images

Верет е от афроамерикански произход и описва себе си като "шаман от шесто поколение", който бързо се превърна в противоречива личност в Норвегия. Той е духовен наставник на холивудски звезди, сред които Нина Добрев, Гуинет Полтроу, Антонио Бандерас и други.

Противоречията не са чужди и на Марта Луиз, която е четвърта в реда за наследяване на норвежкия престол. Принцесата е привърженичка на алтернативните терапии и освен това твърди, че може да общува с ангели - дарба, която се опитва да сподели - и да печели от нея, чрез курсове и книги. През ноември миналата година тя се отказа от официалните си задължения, за да се съсредоточи върху търговските си дейности, но запази титлата си принцеса. Първият й брак, от който има три дъщери, е с не по-малко колоритния писател Ари Бен, който сложи край на живота си през 2019 г. - три години след развода им.

Въпреки че е родена две години преди принц Хокон, той и децата му я предшестват в реда за наследяване на трона, тъй като правилото, което е в сила по това време, все още е в полза на първия роден наследник от мъжки пол.