Четиридесет години след женитбата на британския престолонаследник принц Чарлз и принцеса Даяна парче от сватбената им торта се предлага на търг, съобщи BBC.

Синът на кралица Елизабет Втора и лейди Ди, която след брака си става принцеса на Уелс, се венчават на 29 юли 1981 г. в катедралата "Сейнт Пол". Двойката се разделя 11 години по-късно, през 1992 г., и се развежда през 1996 г. Даяна загива в автомобилна катастрофа в Париж на 31 август 1997 г.

Предлаганото на търг парче марципановия десерт е украсено с кралския герб в червено, синьо и златно. Непосредствено след церемонията то е поднесено на Мойра Смит, която по това време служи на Кралицата-майка в Кларънс хаус.

То е с размери 20 на 18 сантиметра и тегло 794 грама, като в продължение на 40 години е съхранявано в стреч фолио в стара форма за печене. Семейството на Смит го пази до 2008 г., когато го купува колекционер, решил сега да го предложи на търг на "Dominic Winter" в Сайрънсестър, графство Глостършир.

Парчето от сватбената торта на лейди Ди

Снимка: АР/БТА

За сватбата на принц Чарлз и принцеса Даяна са направени общо 23 официални торти, включително основната многоетажна плодова торта с височина 1,5 метра и тегло 102 килограма.

Парчето, дадено на Мойра Смит, е от тази, поднесена на членовете на домакинството на Кларънс хаус, в знак на благодарност за службата им, пише БТА.

Очаква се този "уникален кралски сувенир", както бе описан от организаторите на търга, да бъде продаден за сума до 500 лири.

Аукционът ще се състои на 11 август. От тръжна къща "Dominic Winter" напомнят, че е препоръчително тортата да не се яде.

Снимка: БТА