Проруски хакери се опитали да попречат на гласуването на "Евровизия 2022", съобщи италианската полиция, предаде BBC.

Украйна спечели конкурса благодарение на огромната подкрепа от хората, които гласуваха за тях. Участието на Русия в надпреварата беше забранено след нейната инвазия в Украйна.

Полицията в Италия, където се проведе тазгодишното състезание, и по-точно в Торино, заяви, че хакерската група Killnet се била насочила към първия полуфинал, в който Украйна се представи, както и към големия финал в събота.

Но италианският отдел за киберсигурност е блокирал атаките.

Украинският оркестър "Калуш" спечели конкурса с песента си "Стефания".

Украинските пощи планират пускането на специална пощенска марка, за да отбележат успеха им, съобщи агенция ДПА.

Художествена комисия ще вземе решение за дизайна, написа директорът на пощите Игор Смелянски във фейсбук в неделя, след като стана ясно, че украинските участници печелят конкурса.

Смелянски публикува проекта за новата предложена марка, която гласи "Помогнете на Мариупол - Помогнете на Азовстал" - като ехо от призива на фронтмена на "Оркестър Калуш" Олег Псюк.

Изпълнителят заяви още, че групата възнамерява да продаде на търг своя трофей от "Евровизия" и да дари приходите на Украйна и украинските въоръжени сили.

Предишните двама победители на Украйна в "Евровизия" през 2004 и 2016 г. - певиците Руслана и Джамала, също бяха отличени с марки.

Неотдавна украинските пощи пуснаха и марка посветена на украинските войници от Змийския остров в Черно море, които отказаха да се предадат на руски военен кораб.

Часове след като песента им "Стефания" ги изведе до победа в песенния конкурс "Евровизия", "Оркестър Калуш", пусна ново видео, съобщи Асошиейтед прес.

Клипът съдържа сцени от опустошената от войната Украйна, както и кадри на жени в бойно снаряжение.

"Така виждаме украинските майки днес", каза фронтменът на "Оркестър Калуш" Олег Псюк за видеото, което вече събра милиони гледания, само часове след излизането си. "Опитвахме се да предадем посланието си за това как изглежда Украйна днес", добави още Псюк.

В новото музикално видео се вижда как жени военни изнасят деца от бомбардирани сгради.

Клипът е заснет в градовете, преживели едни от най-тежките разрушения от войната, включително Буча, Ирпен, Бородянка и Гостомел. "Посветен е на смелия украински народ, на майките, защитаващи децата си, на всички, които дадоха живота си за нашата свобода", се казва във видеото.

Триумфът на "Оркестър Калуш" на "Евровизия" се оказва вдъхновяващ, но също и потвърждение за силата на украинската култура, която Псюк каза, че е "под атака" от руската инвазия. За Русия вотът пък е политически, но също и доказателство, че победителите и Украйна имат подкрепа.

Снимка: БТА

Суровата реалност, предизвикана от войната, превърна радостта на "Оркестър Калуш" в наистина горчив миг. Един от членовете на групата - Саша Таб, трябваше да се раздели със съпругата си Юлия и двете си деца, които избягаха от Украйна преди месец, и сега живеят в град Алба. Семейството на Таб беше в хотела на групата, а Юлия не спираше да плаче, докато музикантът прегръщаше дъщеря си.

Членовете на групата трябва да се върнат в Украйна днес, след като им бе дадено специално разрешение да напуснат страната, за да участват в конкурса. На голяма част от украинските мъже между 18 и 60 години е забранено да пътуват извън страната.

Украинците приветстваха победата на "Оркестър Калуш" в неделя като изключително значима, а националният железопътен оператор обяви, че влакът, който минава през Калуш, родното място на Псюк, ще бъде преименуван на "Стефания Експрес".