Американският R&B певец R Kelly се яви на предварително изслушване пред съд в Ню Йорк по отправените му обвинения в сексуално насилие. Процесът срещу него е насрочен за 9 август.

Музикантът, който е на 54 години, е обвинен, че ръководи престъпна мрежа заедно с мениджърите си, бодигардове и други свои служители, които му помагали да наема жени и непълнолетни момичета за секс. Според федералната прокуратура групата набелязвала жертвите на концерти и други места и организирала срещите им с изпълнителя. Деянията са извършени преди повече от две десетилетия.

В края на юни R Kelly, който е носител на три награди "Грами", беше арестуван в Ню Йорк.

Освен в Голямата ябълка, обвинения в сексуално насилие и корупция към него са отправени в Илинойс и Минесота. Според прокурорите ръководената от него мрежа е действала и там.

Властите в Илинойс подведоха певеца под отговорност и за корупция. Той е обвинен, че е дал подкуп на служител през 1994 г., за да получи фалшив документ за самоличност на името на певицата Алия, за да могат да се оженят, предава БТА. Тогава тя е едва на 15 години. Алия почина при самолетна катастрофа на Бахамските острови през 2001 г.

R Kelly не се признава за виновен по нито едно от отправените му обвинения.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos