Казано е, че първата любов не се забравя. Това може да потвърди канадският рокаджия Ранди Бакман, който откри в Япония любимата си китара, открадната му преди 46 години, предаде Франс прес.

Основателят на групата си "Guess Who", известни с хита "American Woman" (1970), който има и много кавъри, измина пътя до Токио за трогателна среща със своята свидна китара Gretsch. Инструментът е откраднат от музиканта от хотел в Торонто, Канада, през 1976 г.

Embed from Getty Images

"Бях съсипан", казва 78-годишният Бакман. "Написах няколко песни, които продадоха милиони с тази китара. Тя беше моята вълшебна китара. И когато внезапно изчезна, магията си отиде", допълва музикантът.

Embed from Getty Images

Ранди Бакман купува модела "6120 Чет Аткинс" в оранжев цвят на 19-годишна възраст за 400 долара - сума, събрана с пот на чело от косене на тревни площи и миене на коли.

Ранди дълго копнее за тази китара, прекарвайки часове наред да я съзерцава на витрината на магазин в Уинипег в началото на 60-те години на миналия век, в компанията на своя приятел, музиканта Нийл Йънг.

Инструментът, който Бакман от предпазливост връзва с вериги в тоалетните на хотелите, в които отсяда по време на турнетата с групата си, му е откраднат, когато го поверява за кратко на човек, отговарящ за поддръжката на оборудването.

Ранди Бакман отново се събира със своята китара благодарение на почитател. Сънародникът му Уилям Лонг преглежда стотици изображение в интернет, докато през 2020 г. не идентифицира инструмента благодарение на особеното местоположение на възел в дървото.

Детективът любител проследява китарата от уебсайт на музикален магазин в Токио до японски музикант на име Такеши, който е видян да свири на нея във видеоклип, публикуван в Youtube през 2019 г.

Едва след като здравната обстановка се подобрява, Ранди Бакман успява лично да отиде в Япония, за да подари идентична китара на Такеши и да се събере отново със своята любима от младостта.

"Този, който я е притежавал, трябва да я е обичал толкова, колкото и аз, защото няма никакви модификации, нито поправки", каза Бакман. "Тя е великолепна", допълни той.

Такеши и Ранди

Снимка: Getty Images

Двамата музиканти отпразнуваха момента на сцена в канадското посолство в Токио, като изсвириха хита "American Woman", известен и с версията, записана от Лени Кравиц.