Постоянно изпълнената с омраза по отношение на евреите реторика на рапъра Кание Уест го постави начело на годишния списък с топ 10 изяви на глобален антисемитизъм, изготвен от центъра "Симон Визентал", предаде ДПА, цитирана от БТА.

Уест, който нарича себе си Йе, е на първо място не само за изричане на антисемитски реплики и за подкрепа на теории на конспирацията, но и за "използване на огромната си социална медийна платформа като оръжие на омразата, фанатизма и невежеството", каза групата за правата на евреите в четвъртък.

Кание Уест допринесе за това омразата към евреите да стане част от основния дискурс в социалните медии, посочват от центъра.

В списъка на водещите примери за антисемитизъм през 2022 г. попаднаха още Съветът на ООН по правата на човека, който Израел обвинява в несправедливи пристрастия, палестинските власти и президентът Махмуд Абас, атаките срещу евреи в Съединените щати, Великобритания, Германия и другаде, платформата за съобщения Телеграм за това, че е "помийна яма" на омраза.

На осмо място в списъка е тазгодишното издание на изложението за съвременно изкуство "Документа" в Касел, Германия, което беше разтърсено от обвинения в показване на антисемитско изкуство.

"В Германия табутата около омразата към евреите продължават да се нарушават от членове на германското правителство и артистичния елит, които допуснаха включването на антисемитски експонати в престижното изложение "Документа" от група, подкрепяща бойкота на Израел", казаха от центъра.

Основан през 1977 г. и със седалище в Лос Анджелис, центърът "Симон Визентал" стана известен със световното си издирване на укриващи се нацистки престъпници. Институцията обаче също така се стреми да насърчава толерантността и да се бори с расизма, антисемитизма, тероризма и геноцида по света.